Els Mauchan: David mai va jugar al Barça

Si fem un repàs a articles i registres que parlen dels Mauchan, tots diuen pràcticament el mateix: família d’ascendència britànica (per uns anglesos, per altres escocesos), instal·lada a Catalunya a finals del segle XIX, treballadors del tèxtil i de la qual sobresurt la figura de David. A en David se li atribueix ser àrbitre, jugador de l’Escocès FC, jugador del FC Barcelona, fundador i jugador del CE Júpiter, …

El que resulta sorprenent és que una vegada descobreixes que David Mauchan va néixer a Sant Martí de Provençals l’any 1895, sembla evident que difícilment va poder participar en tots aquests esdeveniments.

La nissaga

La nissaga s’inicia amb William Mauchan i Elizabeth Stewart, ambdós de Glasgow. Casats l’any 1879, ell amb 24 anys i ella amb 22, s’instal·len a la mateixa ciutat. Ell és treballador del tèxtil. A Glasgow tenen tres fills: l’any 1881, William Archibald que mor en la infància, Peter nascut el 1882 i Archibald nascut el 1884.

Entre 1884 i 1887, la família es trasllada a Nottingham (Anglaterra) per motius de feina. William és encarregat d’una línia de producció.

A Nottingham tenen dos fills més, Elizabeth nascuda l’any 1887 i John el 1889.

Malauradament no es tenen notícies de les empreses on va treballar William, però quan John Shields i Edward B. Steegmann obren la factoria de Sant Martí de Provençals, la Johnston, Shields & Co (coneguda com La Escocesa) l’any 1893 (o 1894), la família es trasllada a aquesta localitat. La seva experiència de Nottingham li serveix per seguir treballant com encarregat.

Antic cartell de “La Escocesa”. Actualment al carrer Pere IV

En aquesta localitat tenen dos fills més, l’any 1895 David i en 1897 a William.

Peter serà el primer a retornar al Regne Unit (abans de 1909). L’any 1912 es casa amb Mabel Alice Sidney amb la que té una filla, Vera Phyllis l’any 1913. De professió comercial, va realitzar innumerables viatges en la seva vida. La família va viure a Buenos Aires i Bogotà. De fet la filla va néixer a Buenos Aires. Peter va morir a Halifax (Anglaterra), el 5 de novembre de 1943.

La resta de la família tornarà al Regne Unit als inicis de la primera Guerra Mundial, a excepció de John, Joan, que malgrat un petit parèntesi, acabarà per establir-se a Barcelona. El pare William va morir a Glasgow en 1927, la mare Elizabeth mor el 1943. Archibald, casat a Barcelona amb Maria De La Cruz el 1910, tindrà dos fills. Mor a Nottingham el 1937. Elizabeth no es va casar i mor el 1921. John es va casar amb Eulàlia Poch Domènec el 1914 i va tenir una filla. Acabada la guerra encara farà una petita estada al Regne Unit. De retorn a Barcelona treballarà de taxista per a la companyia del Poble Nou, David SA. Va morir l’any 1976. David es va allistar a la Royal Army l’any 1914, entrant en combat a França el 17 de gener de 1915. Es va casar amb Phyllis Mary Cooke el 1942, no van tenir fills. William, es va casar amb Jeanie Joyce, van tenir 2 fills. Òptic de professió, té un negoci a Manchester. Serà l’únic germà que no es desvincula totalment del futbol. Retornarà a Barcelona als anys 50, obrint un nou negoci al Poble Nou. Va morir l’any 1976

Taxi de Barcelona de 1928: els colors negre i groc són originaris de l’empresa David SA

Els Mauchan i el futbol

William, el cap de família, va practicar el futbol al Regne Unit, a més disposava el títol oficial d’àrbitre expedit per la Football Association. Amb molta probabilitat, William va participar en els partits anunciats per la premsa a l’hivern de 1893-1894 amb l’equip de Sant Martí i contra els anglesos de Barcelona.

La primera notícia sobre un Mauchan a la premsa de Barcelona data del maig de 1895. P. Mauchan o Manchan serà l’àrbitre dels partits de futbol que se celebraran al Velòdrom amb motiu de la inauguració de la temporada de curses del diumenge 12 de maig. Alguns mitjans li posen la inicial “P” que no té res a veure amb William. Potser podria tractar-se del seu fill Peter, però llavors tindria 13 o 14 anys! El que si podem donar per cert, és que William va fer de jutge de línia en el partit que enfrontava l’Escocès FC contra el FC Barcelona el 2 de febrer de 1900 i a més a més va tenir l’honor de ser el primer àrbitre que va expulsar a un jugador del FC Barcelona i del Català FC, Harris i Gold, respectivament (aquest últim jugador de l’Escocès FC) l’11 de febrer de 1900.

Peter (i pot ser Archibald), va ser fundador i jugador de l’Escocès FC. Apareix a la fotografia, tot suposant que la inicial “P” sigui correcta. Un dels Mauchan (Peter?) va jugar assíduament amb l’Escocès, però en un dels diferents partits que va disputar contra el Català (llevat d’error) s’alineen dos germans Mauchan: Peter i Archibald.

Equip de l’Escocès FC. “P. Mauchan (Peter?)” sense identificar. Pot ser el primer, segon, tercer o cinquè dempeus, començant per l’esquerra

Una vegada desaparegut l’Escocès, els jugadors de l’Escocès es reparteixen entre els altres equips existents que acceptaven estrangers, principalment Barça i Hispània. Un Mauchan s’integra en la disciplina del Barça, probablement és en Peter. Segons la premsa el Barça inscriu a N. Mauchan en la primera edició de la Copa Macaya. Aquesta inicial no quadra amb cap de les inicials de la família. Val a dir que els mateixos mitjans escriuen un altre jugador com N. Girvan, quan aquest es deia George alies “Geordie” Girvan.

Al final de la temporada 1900-1901, deixem de tenir notícies dels Mauchan a la premsa durant 10 anys.

El Júpiter

No tornem a trobar cap Mauchan a la premsa fins a finals de 1911, quan es funda “oficialment” el Júpiter. Malgrat tot, la història, tal com s’escriu, diu que el Júpiter es va fundar el 12 de maig de 1909 a la cerveseria Cebrian de Sant Martí i què els tres germans, John, David i William van ser fundadors. A la primera junta David és tresorer. No seré jo qui ho negui, però pot ser, la història s’ha distorsionat amb el decurs del temps, ja que el maig de 1909 David tindria 13 o 14 anys i William 11! Podrien haver sigut fundadors amb aquesta edat? John, en canvi, amb 20 anys si ho podria haver estat l’any 1909.

Cartell dels fundadors del Júpiter: Guillem (William), David i Joan (John) són presents

Segons notícies aparegudes a la premsa, cap Mauchan apareix a les juntes directives de novembre de 1911 i juny de 1912. Això si, en 1911, G. Mauchan és anomenat “jefe de material” i mesos més tard, Archibaldo Mauchan és anomenat membre de la comissió de futbol. G. Mauchan podria tractar-se de William, el germà petit, qui llavors tindria 15 anys.

El que si és cert, és que els tres germans van jugar amb el Júpiter entre 1912 i 1915. Segons les cròniques, els tres germans s’alineen plegats contra el FC Gladiator el diumenge 21 de setembre de 1913, guanyant per 4 a 0. Inclús algú d’ells s’atreveix a fer d’àrbitre en diferents partits durant aquests anys!

Fotografia del CD Júpiter de 1912: John Mauchan és el primer de l’esquerra de la segona línia

Fotografia del CD Júpiter de 1913: és possible que John Mauchan sigui el tercer començant per la dreta

Més futbol

El desembre de 1912 arran de la convocatòria feta pel Sindicat de Periodistes Esportius, se celebra un partit entre jugadors espanyols i estrangers. Un Mauchan juga de porter amb l’equip d’estrangers. De fet, havia de jugar John Hamilton però no va poder per malaltia d’un familiar. Qui va ser? Peter ja havia retornat al Regne Unit, per tant, només podia tractar-se d’Archibald, John, David o William.

Després de la primera guerra mundial

Tal com he indicat prèviament, a l’inici de la primera guerra mundial, la família retorna al Regne Unit (excepte John). Pel que sembla, únicament William segueix lligat al futbol com a corresponsal del Mundo Deportivo al Regne Unit i promotor de gires d’equips britànics. El Saint Mirren, equip escocès, serà l’adversari a la inauguració de Les Corts l’any 1922. També el Motherwell FC i el Burnley FC, els anys 1927 i 1949, respectivament, seran promocionats per William.

Probablement ja instal·lat a Barcelona, William és convidat pel Júpiter per fer el servei d’honor en el partit que havia de celebrar contra el Badalona el 14 de maig de 1950.

També va exercir d’intèrpret quan es tractaven de partits contra clubs britànics. Així apareix en una entrevista al Mundo Deportivo en ocasió del partit Espanya contra Escòcia de 1957 per la classificació del mundial de Suècia. En una entrevista feta l’octubre de 1957, en ocasió del partit de la Copa de Fires contra el Birmingham, William es va atrevir a dir: “El FC Barcelona guanyarà tot aquesta temporada, guanyarà la lliga i als “Blues”, … “La setmana passada va inaugurar el seu camp. És el club més gran i el millor del món”. El Barça només va guanyar la Copa de Fires.

L’any 1959, a les noces d’or del Júpiter, Joan va ser convidat a realitzar el servei d’honor en el partit que havia d’enfrontar el Júpiter contra un combinat de jugadors del FC Barcelona, en qualitat de soci i fundador del club.

5 pensaments a “Els Mauchan: David mai va jugar al Barça

 1. Retroenllaç: A voltes amb l’Escocès (FC) | Memòries del futbol català

 2. JOSEP GUINOT i MAUCHAN

  Em dic Josep Guinot i Mauchan, sóc net d’en Joan Mauchan que surt descrit en aquest full. M’agradaria saber qui n’ha estat l’autor per donar-li les gràcies. Apunta algunes dades de les quals no en tenia noticia.

  Respon
  1. peppuey59 Autor de l'entrada

   Bona tarda, soc el Pep Puey. Ens vàrem conèixer farà uns anys ja que el teu fill és amic d’en Xavi Marco, què és amic meu. Vaig estar a casa teva parlant dels Mauchan. En varen publicar un article a l’Ara. I ara faig un blog on poso tot el que descobreixo.

   Respon
 3. Xavier

  Bona tarda, som el Xavier P-M Recasens, i la Francina Recansens, bisneta i tataranet d’en John respecivament, visca el Barça i visca el Júpiter!

  Respon
  1. peppuey59 Autor de l'entrada

   Bona tarda, és la meva afició, és un treball gratificant descobrir i identificar personatges vinculats amb l’esport català, sobretot futbol

   Respon

Deixa un comentari