Els germans Allack: una nova descoberta

Entre el 9 i el 15 d’abril de 1911 es va celebrar el desè campionat d’Espanya de futbol. Dic desè perquè aquest any 1911 encara era acceptat que el campionat de 1902 era oficial. De fet aquell campionat de 1902 va ser guanyat pel Club Bizcaya, un combinat de l’Athletic Club i del Bilbao FC, i l’Athletic el considera el primer títol de copa de la seva història.
Aquesta edició es va disputar a Getxo (Biscaia), al camp de Josaleta. El campionat el va guanyar l’Athletic Club, i es va caracteritzar per ser una de les competicions més convulses de la història arran de les denúncies d’incorporacions de jugadors britànics professionals en el club guanyador.

El FC Barcelona i el CD Espanyol (encara no tenia el títol de Reial), que van participar en aquest campionat, es van contagiar per l’exemple de l’Athletic i es van llençar en la contractació de jugadors professionals britànics. El FC Barcelona va contractar a Lambe, Steel, Summer i Wilson i el CD Espanyol va fitxar Gibson, Hodge i Allack. Era el començament de l’època dels “turistes”, de l’amateurisme marró.

Els pares Allack, Samuel Vincent i Mary Ann Eliza (White de soltera) de 23 i 19 anys, respectivament, es van casar l’agost de 1879 a l’església de St. Margaret, Plumstead, llavors comtat de Kent (amb la creació del “County of London” l’any 1889, diferents zones del comtat de Kent foren absorbides). Van viure a Plumstead. Van tenir 5 fills: Samuel Henry Vincent nascut el 15-6-1880; Henry Thomas, nascut el 10-10-1882; Mary Ann Elizabeth, nascuda el 10-9-1884; Rose Elizabeth, nascuda el 18-12-1887; Frank Albert nascut el 25-9-1888; i Thomas Albert nascut el 22-10-1894. Tots els germans van anar a l’escola Vicarage Road School. Inicialment el pare va ser cuiner de vaixell. Anys més tard s’incorporaria al Royal Arsenal de Woolwich, sent conductor de grua. Un fatal accident ocorregut el 22 de febrer de 1907 posa fi a la seva vida. Alguns o tots els fills barons també van ser treballadors del Royal Arsenal.
Henry i Frank van ser els esportistes de la família i són els que van estar vivint una temporada a Catalunya. El pare Samuel era nascut a Malta, de pare britànic i mare maltesa. Henry i Frank eren molt morenos i tenien faccions del sud.

Henry Thomas es va iniciar en la boxa en 1901. L’any 1903 ingressa en Cray Wanderers FC. El gener de 1906 fitxa pel Tunbridge Wells Rangers on juga 19 partits. La següent temporada, 1906-1907 fitxa pel Gravesend United FC com futbolista professional, però va seguir disputant combats de boxa, conegut amb el nom de Harry Allack. Frank Albert només es dedica al futbol, jugant al Catford Southend FC i amb posterioritat amb el Plumstead FC.

Henry Thomas “Harry” en els seus inicis com boxejador
Henry Thomas integrant del Gravesend FC, temporada 1906-1907, Assegut primer de la dreta
Henry Thomas integrant d’un equip no identificat (podria tractar-se de l’Arsenal Woolwich -futur Arsenal FC-). Assegut a la banqueta, primer de la dreta
Frank Allack en 1911

L’abril de 1911 Henry no vivia amb els seus pares. A principis de 1912 el trobem a Mérigac (França), defensant la samarreta del Vie au Grand Air du Médoc. Equip integrat en la Fédération Cycliste et Athlétique de France (FCAF), una de les federacions de futbol francès que havia creat el seu propi campionat. Aquella temporada guanya el campionat del Sud-Oest, i el campionat de França de la FCAF. Aquest triomf li dóna dret a participar en el Trophée de France, competició reservada als guanyadors de les diferents federacions existents a França. L’equip va ser eliminat en semifinals.

Portada de diari amb els jugadors de Vie au Grand Air du Médoc, abans d’enfrontar-se en la final del campionat F.C.A.F

Pel que respecta a Frank, i pel que es desprèn dels diaris de l’època, essent jugador del Catford, s’apunta amb el Plumstead per la gira francesa i catalana. A Barcelona, el CD Espanyol havia contractat la disputa de dos partits, el dijous 25 i el diumenge 28 de maig de 1911.

Equip del Plumstead FC en els seu primer partit contra el CD Espanyol. Frank Allack, encara amb el Plumstead, és el primer dret de l’esquerra

En el primer partit Frank s’alinea amb el Plumstead. En un partit de clar domini anglès, l’Espanyol va aguantar la primera part la porteria a zero. La segona part va ser una altra història, el Plumstead va pressionar de valent i li va ficar cinc gols. En el segon partit programat pel diumenge 28, els jugadors del Plumstead, Allack i Gibson es van alinear amb l’Espanyol. Una primera part finalitzada en 2 a 0 pels anglesos, i una segona on aconsegueixen marcar 4 gols més. Minuts abans d’acabar el partit, Allack marca el gol de l’honor de l’Espanyol. Encara es va jugar un partit més. Va ser el dilluns 29. Gibson, Allack i Hodge ja incorporats a la disciplina de l’Espanyol es van alinear amb aquest. El partit finalitza 3 a 1 a favor del Plumstead.

Alineació del CD Espanyol que es va enfrontar al FC Barcelona en les eliminatòries catalanes de la Copa Pirineus. Allack és el cinquè per l’esquerra.
Moments del partit amistós “Copa Ciudad-De La Riva. Allack es disposa a xutar
Alineació del RCD Espanyol que es va enfrontar al Plumstead FC el maig de 1912

L’Espanyol va guanyar el Campionat de Catalunya i per terminar la temporada realitza una gira per Galícia i Madrid. Els dos germans Allack acompanyen a l’equip en la gira.

Alineació del RCD Espanyol que es va enfrontar al Deportivo de la Corunya. Els dos germans Allack varen jugar 5 partits junts

No sabem que va passar en la gira, però poc després de tornar a Barcelona, la directiva de l’Espanyol expulsa a Frank Allack, Gibson i Burnett per actes d’indisciplina. Gibson i Burnett fitxen per l’Olympique de Cette. Altres mitjans informen que els germans Allack retornaven al seu país per jugar la temporada vinent a Bordeus.
La realitat és que Frank acaba fitxant pel FC Barcelona.
El setembre de 1912, Frank es desplaça a Olot, juntament amb altres jugadors del FC Barcelona. Allí disputen un partit amistós, uns vestits amb la samarreta blaugrana i els altres amb la samarreta de l’Olot Deportiu.
El primer partit jugat per Frank amb la samarreta blaugrana contra altre club va ser el 22 de setembre a Tarragona. L’equip contrari és el FC Espanya.
La temporada 1912-1913 va ser la del cisma en la Federació Catalana i en l’Espanyola. El FC Barcelona s’alinea amb els “rebels” i funden dues noves federacions, una a Catalunya i una altra a Espanya. Frank només juga partits amistosos, a excepció de la Copa Pirineus, on s’alinea en els tres partits disputats, un d’ells contra el seu ex-equip, l’Espanyol. Aquesta edició és guanyada pel FC Barcelona.

Jugada de Frank en un enfrontament amb l’Universitary (octubre 1912)
Caricatura dels britànics instal·lats a Barcelona. Època dels “turistes”
Gol d’Allack: era el 2 a 1 en el partit amistós contra el FC Zürich del maig de 1913

La següent temporada, Frank segueix jugant partits amistosos, fins al desplaçament a Madrid, on és acusat de rebel·lia i juntament amb Hodge i Alfred Massana són expulsats del Club.
Els mitjans informen que passarà a formar part de l’SC Català, però no es té constància que disputés cap partit amb el nou equip.
Frank va tornar al Regne Unit el mateix 1914, i a finals del mateix any es va casar amb Annie Smith a Newark, fixant la seva residència en aquesta localitat. Pot ser el matrimoni el va salvar d’incorporar-se a l’exèrcit. Van tenir 3 fills. L’any 1939 viuen a Derby, Frank treballava en una fàbrica d’armament. Annie va morir l’any 1964 i Frank el 1967.

Henry va romandre més temps a Catalunya. Arriba a Barcelona a finals de maig de 1912 i a banda de la gira esmentada, es dedica arbitrar diferents partits, tant amistosos com oficials. El novembre d’aquell mateix any és fitxat com entrenador i jugador de l’Olot Deportiu. A Olot compagina el futbol i la boxa, ensenyant als olotins aquest esport. A Olot passa dos anys i mig, entrenant i jugant a l’Olot Deportiu i l’Sporting Club Olotí. El febrer de 1915 marxa a Manresa, jugant amb el Manresa FC. La temporada 1916-1917 es desplaça a Terrassa, fitxant per l’equip de la ciutat, el FC Terrassa. L’octubre de 1918 s’anuncia un festival per part del FC Terrassa en honor a Henry, donat que havia estat cridat a files per l’exèrcit britànic. Aquella tardor, el Regne Unit va cridar a files els homes d’entre 30 i 35 anys. Henry complia els 36 anys el 10 d’octubre, per això va estar cridat. La realitat és que no li va donar temps, la guerra va finalitzar l’11 de novembre de 1918.

El novembre de 1912, Henry marxa a Olot. Allà entrena i juga, primer amb el Deportiu Olot i després amb l’Sport Club Olotí

El 1915, Henry torna a la boxa. A Olot dóna lliçons. A Barcelona disputa 5 combats.
Anunci i imatge del combat de Boxa del 12 d’abril de 1916. Aquella nit, els púgils Frank Hoche i Harry Allack s’enfronten sobre el ring de l’Iris Park davant l’atenta mirada de l’àrbitre Jack Johnson, un boxador nord-americà de color que s’enfrontaria a Arthur Cravan uns dies després.

Registre d’estrangeria d’en Allack a la ciutat de Terrassa
Caricatura d’Henry durant la seva estada a l’FC Terrassa (agost 1918)

Henry va tornar al Regne Unit el 1918, es va casar l’any 1923 amb Dorothy Drew. Van viure a Wolwich amb la mare d’en Henry. Durant tots aquest anys va ser treballador al Royal Arsenal. Van tenir un únic fill. Henry va morir el mateix any que Frank, el 23 d’abril de 1967.

Llistat de partits trobats a la premsa entre 1911 i 1918 on participen Frank i/o Thomas. El primer només com jugador, el segon de jugador o àrbitre

DataLloc*EquipsRes
Allack jugador - Àrbitregols
21/05/1911CetteA(1)Olympique de Cette-Plumstead FC1 - 7
Frank Albertd
25/05/1911BarcelonaA(2)CD Espanyol-Plumstead FC0 - 5
Frank Albertd
28/05/1911BarcelonaA(3)CD Espanyol-Plumstead FC1 - 6
Frank Albert1
29/05/1911BarcelonaACD Espanyol-Plumstead FC1 - 3
Frank Albert(-)
11/06/1911BarcelonaASC Universitary-CD Espanyol1 - 4
Frank Albert(-)
24/06/1911CorunyaARC Corunya-CD Espanyol1 - 4
Frank Albertd
25/06/1911CorunyaARC Corunya-CD Espanyol0 - 2
Frank Albertd
29/06/1911CorunyaARC Corunya-CD Espanyol2 - 2
Frank Albert2
02/07/1911CorunyaARC Corunya-CD Espanyol2 - 1
Frank Albert(-)
30/07/1911SabadellASC Universitary-CD Espanyol0 - 6
Frank Albertd
12/08/1911BarcelonaA(4)CD Espanyol-"Duncan"1 - 0
Frank Albert(-)
14/08/1911BarcelonaA(5)CD Espanyol-"Exmouth-Duncan"2 - 2
Frank Albert(-)
26/08/1911AvilŽsACírculo Industrial y de Sport-CD Espanyol3 - 4
Frank Albertd
30/08/1911Gij—nA-CNSporting Glub Gijonés-CD Espanyol3 - 8
Frank Albertd
10/09/1911AvilŽsACírculo Industrial y de Sport-CD Espanyol1 - 3
Frank Albertd
05/11/1911BadalonaABadalona FC-CD Espanyol1 - 9
Frank Albert1 (d)
12/11/1911BarcelonaACD Espanyol-Football Étoile Club5 - 0
Frank Albert2
14/11/1911BarcelonaACD Espanyol-Football Étoile Club4 - 1
Frank Albert1
19/11/1911BarcelonaCCCD Espanyol-FC Numància7 - 0
Frank Albertd
03/12/1911BarcelonaACD Espanyol-Woolwich Polytechnic1 - 3
Frank Albertd
10/12/1911BarcelonaACD Espanyol-Athletic Club4 - 0
Frank Albert(-)
24/12/1911BarcelonaACD Espanyol-Racing Irún6 - 1
Frank Albert2
26/12/1911BarcelonaACD Espanyol-Racing Irún1 - 1
Frank Albertd
31/12/1911BarcelonaACD Espanyol-Casual FC3 - 2
Frank Albert(-)
01/01/1912BarcelonaACD Espanyol-Casual FC2 - 1
Frank Albert1
14/01/1912BarcelonaCCSC Universitary-CD Espanyol0 - 3
Frank Albert(-)
14/01/1912BordeusAVie au Grand Air du Médoc-Club Athlétique du Rosaire6 - 2
Henry Thomas ("Harry")2
21/01/1912BarcelonaCCFC Barcelona-CD Espanyol1 - 1
Frank Albert(-)
04/02/1912BarcelonaCCCD Espanyol-Català SC7 - 0
Frank Albertd
21/02/1912BarcelonaAFC Espanya-CD Espanyol1 - 4
Frank Albert1
25/02/1912BarcelonaCCCD Espanyol-FC Numància9 - 0
Frank Albertd
03/03/1912BarcelonaCCCD Espanyol-FC Espanya1 - 0
Frank Albert1
10/03/1912BarcelonaCPFC Barcelona-CD Espanyol3 - 2
Frank Albert(-)
17/03/1912Saint-OuenSF - FCAFRacing Club Saint Quentin-Vie au Grand Air du Médoc0 - 2
Henry Thomas ("Harry")d
24/03/1912BarcelonaA-CCLFC Barcelona-CD Espanyol0 - 1
Frank Albert(-)
24/03/1912BordeusF Copa SportsVie au Grand Air du Médoc-Bordeaux A.C.3-feb
Henry Thomas ("Harry")d
25/03/1912BarcelonaA-CCLCD Espanyol-FC Barcelona4 - 0
Frank Albert(-)
31/03/1912BordeusF - FCAFVie au Grand Air du Médoc-Club Athlétique Vitry1 - 2
Henry Thomas ("Harry")d
21/04/1912ValènciaAHispània FC-CD Espanyol2 - 7
Frank Albertd
22/04/1912ValènciaAHispània FC-CD Espanyol0 - 7
Frank Albertd
28/04/1912BarcelonaCCRCD Espanyol-SC Universitary5 - 2
Frank Albert(-)
05/05/1912BarcelonaCCFC Espanya-RCD Espanyol3 - 4
Frank Albert(-)
05/05/1912BordeusA - Copa Marie-ClotildeVie au Grand Air du MédocRacing de Irún0-1
Henry Thomas ("Harry")
12/05/1912BarcelonaCCCatalà SC-RCD Espanyol1 - 9
Frank Albert(-)
16/05/1912BarcelonaARCD Espanyol-Plumstead FC4 - 4
Frank Albert(-)
19/05/1912BarcelonaARCD Espanyol-Plumstead FC3 - 3
Frank Albert1
19/05/1912ToursSF TdFÉtolie des Deux Lacs-Vie au Grand Air du Médoc2 - 1
Henry Thomas ("Harry")d
02/06/1912BarcelonaCCFC Espanya-FC Barcelona2 - 7
Henry Thomas ("Harry") - A
23/06/1912CorunyaARC Corunya-RCD Espanyol2 - 3
Frank Albert(-)
Henry Thomas ("Harry")(-)
24/06/1912CorunyaARC Corunya-RCD Espanyol3 - 3
Frank Albert(-)
Henry Thomas ("Harry")(-)
29/06/1912CorunyaARC Corunya-RCD Espanyol2 - 1
Frank Albertd
Henry Thomas ("Harry")d
30/06/1912CorunyaARC Corunya-RCD Espanyol5 - 0
Frank Albert(-)
Henry Thomas ("Harry")(-)
04/07/1912MadridA(6)Selecció Madrid-RCD Espanyol0 - 1
Frank Albert(-)
Henry Thomas ("Harry")(-)
15/09/1912BarcelonaARCD Espanyol-FC Espanya1 - 0
Henry Thomas ("Harry") - A
15/09/1912OlotA(7)Olot Deportiu-FC Barcelona3 - 3
Frank Albertd
29/09/1912BarcelonaA(8)Equip blanc-Equip Llistat1 - 1
Henry Thomas ("Harry") - A
29/09/1912TarragonaAFC Barcelona-FC Espanya4 - 2
Frank Albert(-)
06/10/1912SarriˆA(9)FC Barcelona-FC Espanya3 - 3
Frank Albert(-)
13/10/1912BarcelonaAFC Barcelona-FC Espanya3 - 0
Frank Albert1
20/10/1912BarcelonaAFC Barcelona-SC Universitary4 - 2
Frank Albert1
Henry Thomas ("Harry") - A
01/11/1912BarcelonaAFC Barcelona-R Sociedad4 - 1
Frank Albert2
03/11/1912BarcelonaAFC Barcelona-R Sociedad4 - 0
Frank Albert(-)
08/11/1912BarcelonaAFC Barcelona-Casual FC3 - 1
Frank Albert1
17/11/1912OlotAOlot Deportiu-Strong FC3 - 3
Henry Thomas ("Harry")2
01/12/1912BarcelonaAFC Barcelona-Català SC4 - 1
Frank Albert2
08/12/1912BarcelonaA(10)Barcelonins-Estrangers5 - 2
Frank Albert(-)
08/12/1912GironaAStrong FC-Olot Deportiu2 - 1
Henry Thomas ("Harry")1
15/12/1912BarcelonaAFC Barcelona-Hispània FC7 - 2
Frank Albert1
25/12/1912BarcelonaAFC Barcelona-Auckland Wanderers FC3 - 3
Frank Albert1
26/12/1912BarcelonaAFC Barcelona-Auckland Wanderers FC0 - 4
Frank Albert(-)
29/12/1912BarcelonaAFC Barcelona-Auckland Wanderers FC2 - 0
Frank Albert(-)
06/01/1913BarcelonaA(11)FC Barcelona-Selecció Guipuscoana2 - 1
Frank Albert1
19/01/1913PalamósAPalam—s FC-FC Barcelona0 - 6
Frank Albertd
26/01/1913OlotAOlot Deportiu-Sport Club Ampurdanés1 - 4
Henry Thomas ("Harry")1
02/02/1913FigueresASport Club Ampordanés-Olot Deportiu4 - 0
Henry Thomas ("Harry")(-)
19/03/1913BarcelonaA(12)FC Barcelona C-Català SC3 - 2
Frank Albert2
30/03/1913BarcelonaCPFC Barcelona-Casual FC7 - 0
Frank Albert2
06/04/1913BarcelonaCPFC Barcelona-RCD Espanyol1 - 3
Frank Albert(-)
13/04/1913BarcelonaA(13)Barcelonins-Estrangers4 - 2
Frank Albertd
20/04/1913BarcelonaAFC Barcelona-Crook Town AFC2 - 4
Frank Albert(-)
24/04/1913BarcelonaAFC Barcelona-Crook Town AFC1 - 1
Frank Albert(-)
27/04/1913BarcelonaAFC Barcelona-Crook Town AFC2 - 2
Frank Albert(-)
01/05/1913BilbaoACD Bilbao-FC Barcelona1 - 4
Frank Albertd
11/05/1913BarcelonaAFC Barcelona-FC Zurich2 - 2
Frank Albert1
20/05/1913BarcelonaAFC Barcelona-Daring Club de Bruxelles1 - 3
Frank Albert(-)
01/06/1913BarcelonaCE(14)FC Barcelona-Català SC5 - 1
Frank Albertd
08/06/1913BarcelonaCPFC Barcelona-Comète et Simiot7 - 2
Frank Albert1
15/06/1913BarcelonaCE(15)Català SC-FC Barcelona1 - 11
Frank Albertd
24/06/1913BarcelonaAFC Barcelona-Badalona FC3 - 1
Frank Albert2
29/06/1913BarcelonaA(16)FC Barcelona (Blau-granes)-FC Barcelona (Blaus)0 - 2
Frank Albert(-)
25/07/1913ReusAFC Barcelona-Català SC7 - 1
Frank Albertd
27/07/1913GironaAStrong FC-Olot Deportiu2 - 2
Henry Thomas ("Harry")(-)
10/08/1913GironaAStrong FC-FC Barcelona0 - 11
Frank Albert4
Henry Thomas ("Harry") - A
15/08/1913OlotAOlot Deportiu-Strong FC4 - 0
Henry Thomas ("Harry")2
17/08/1913OlotAOlot Deportiu-FC Barcelona2 - 8
Henry Thomas ("Harry")Frank Albert(-) - d
31/08/1913BarcelonaA(17)Equip Blanc-Equip Blau4 - 4
Frank Albertd
31/08/1913OlotAOlot Deportiu-Sport Club Ampordanés3 - 1
Henry Thomas ("Harry")d
07/09/1913BarcelonaA-CGFC Barcelona-Català SC11 - 1
Frank Albert2
07/09/1913OlotAOlot Deportiu-Palamós FC1 - 4
Henry Thomas ("Harry")d
24/09/1913BarcelonaA(18)FC Barcelona-Selecció Catalana6 - 1
Frank Albert2
12/10/1913BarcelonaAFC Barcelona-SC Universitary3 - 0
Frank Albert(-)
19/10/1913BarcelonaA(19)Equip Federació-Equip Blanc1 - 2
Frank Albert(-)
01/11/1913BarcelonaAFC Barcelona-Madrid CF7 - 0
Frank Albert(-)
07/12/1913BarcelonaAFC Barcelona-Deportivo Bilbao5 - 0
Frank Albert(-)
07/12/1913OlotAOlot Deportiu-Sport Club Olotí4 - 0
Henry Thomas ("Harry")3
08/12/1913BarcelonaAFC Barcelona-Deportivo Bilbao4 - 2
Frank Albert(-)
14/12/1913OlotAOlot Deportiu-Sport Club Olotí5 - 1
Henry Thomas ("Harry")5
21/12/1913BarcelonaAFC Barcelona-Equip esquadra britànica6 - 3
Frank Albert1
25/12/1913BarcelonaAFC Barcelona-FC Young Boys1 - 2
Frank Albert(-)
26/12/1913BarcelonaAFC Barcelona-FC Young Boys2 - 2
Frank Albert(-)
31/12/1913BarcelonaAFC Barcelona-Cercle Athlétique de Paris4 - 3
Frank Albert(-)
01/01/1914BarcelonaAFC Barcelona-Cercle Athlétique de Paris5 - 0
Frank Albert1
04/01/1914MadridASociedad Gimnástica Española-FC Barcelona0 - 1
Frank Albert(-)
06/01/1914MadridAMadrid CF-FC Barcelona2 - 2
Frank Albert1
08/01/1914MadridAAthletic Club-FC Barcelona4 - 2
Frank Albert1
10/01/1914MadridAMadrid CF-FC Barcelona0 - 2
Frank Albert1
11/01/1914GironaASport Club Gironí-Olot Deportiu4 - 1
Henry Thomas ("Harry")d
08/02/1914OlotAOlot Deportiu-Sport Club Gironí3 - 0
Henry Thomas ("Harry")2
01/03/1914OlotAOlot Deportiu-Strong FC1 - 2
Henry Thomas ("Harry")1
15/03/1914OlotAOlot Deportiu-Sport Club Olotí2 - 1
Henry Thomas ("Harry")1
19/03/1914OlotAOlot Deportiu (infantil)-Sport Club Olotí (infantil)0 - 2
Henry Thomas ("Harry") - A
12/04/1914OlotAOlot Deportiu-SC Universitary1 - 1
Henry Thomas ("Harry")(-)
13/04/1914OlotAOlot Deportiu-SC Universitary1 - 7
Henry Thomas ("Harry")(-)
07/06/1914BarcelonaA(20)FC Barcelona-Notts County3 - 10
Henry Thomas ("Harry") - A
28/06/1914OlotAOlot Deportiu-Sporting Club Sants1 - 1
Henry Thomas ("Harry")d
29/06/1914OlotAOlot Deportiu-Sporting Club Sants1 - 0
Henry Thomas ("Harry")d
05/07/1914OlotAOlot Deportiu-Catalonia FC (Manresa)0 - 3
Henry Thomas ("Harry")d
26/07/1914OlotASport Club Olotí-RCD Espanyol1 - 3
Henry Thomas ("Harry") - A
02/08/1914OlotAOlot Deportiu-Atletic FC (Portbou)4 - 0
Henry Thomas ("Harry")(-)
09/08/1914OlotAOlot Deportiu-RCD Espanyol1 - 3
Henry Thomas ("Harry")(-)
10/08/1914OlotAOlot Deportiu-RCD Espanyol0 - 0
Henry Thomas ("Harry")(-)
20/09/1914OlotA(21)Sport Club Olotí (1r equip)-Sport Club Olotí (2n equip)3 - 1
Henry Thomas ("Harry")2
11/10/1914OlotA(22)Sport Club Olotí-Olot Deportiu2 - 0
Henry Thomas ("Harry")2
08/11/1914RipollAAtaneu Enciclopèdic Ripollés-Sport Club Olotí9 - 0
Henry Thomas ("Harry") - A
15/11/1914GironaAStrong FC (2n equip)-Sport Club Olotí? - ?
Henry Thomas ("Harry")d
06/12/1914OlotASport Club Olotí-Olot Deportiu3 - 1
Henry Thomas ("Harry")(-)
25/12/1914BarcelonaA(23)FC Barcelona-Plumstead FC4 - 0
Frank Albert(-)
27/12/1914BarcelonaA(24)FC Barcelona-Plumstead FC4 - 0
Frank Albert(-)
Henry Thomas ("Harry")(-)
17/01/1915OlotASport Club Olotí-Olot Deportiu4 - 1
Henry Thomas ("Harry")(-)
14/02/1915OlotA(25)Sport Club Olotí (1r equip)-Sport Club Olotí (2n equip)4 - 5
Henry Thomas ("Harry")(-)
01/08/1915ManresaAManresa FC-Manresa FC8 - 0
Henry Thomas ("Harry")d
08/08/1915ManresaAManresa FC-Avenç de l'Sport (reserva)0 - 2
Henry Thomas ("Harry")(-)
15/08/1915ManresaAManresa FC-CD Colònia Sedó4 - 1
Henry Thomas ("Harry")2
22/08/1915ManresaAManresa FC-At Sabadell2 - 0
Henry Thomas ("Harry")(-)
29/08/1915ManresaAManresa FC-FC Espanya2 - 2
Henry Thomas ("Harry")d
05/09/1915ManresaA(26)Manresa FC-Selecció equips BCN2 - 4
Henry Thomas ("Harry")1
12/09/1915ManresaA(27)Manresa FC-Hutchinson (FC Barcelona)À - À
Henry Thomas ("Harry")d
03/10/1915ManresaAManresa FC-FC Barcelona (reserva)1 - 0
Henry Thomas ("Harry")d
10/10/1915ManresaAManresa FC-CS Júpiter3 - 3
Henry Thomas ("Harry")1
31/10/1915ManresaAManresa FC-CS Sants4 - 0
Henry Thomas ("Harry")2
01/11/1915ManresaAManresa FC-CS Sants2 - 2
Henry Thomas ("Harry")d
14/11/1915ManresaAManresa FC-FC Andreuenc2 - 0
Henry Thomas ("Harry")d
25/12/1915ManresaAManresa FC-FC Barcelona (reserva)2 - 2
Henry Thomas ("Harry")1
26/12/1915ManresaAManresa FC-FC Barcelona (reserva)1 - 4
Henry Thomas ("Harry")d
06/01/1916ManresaAManresa FC-Avenç de l'SportÀ - À
Henry Thomas ("Harry")d
23/01/1916TerrassaCCMercantil SC-Manresa FC3 - 0
Henry Thomas ("Harry")(-)
30/01/1916ManresaAManresa FC-Selecció Barça i Espanyol2 - 0
Henry Thomas ("Harry")1
06/02/1916ManresaAManresa FC-FC Internacional2 - 2
Henry Thomas ("Harry")2
12/03/1916ManresaAManresa FC-CD Colònia Sedó4 - 0
Henry Thomas ("Harry")2
19/03/1916SabadellACS Sabadell-Manresa FC1 - 0
Henry Thomas ("Harry")(-)
25/03/1916PalmaAMaó FC-Manresa FC3 - 3
Henry Thomas ("Harry")(-)
30/04/1916ManresaAManresa FC-RCD Espanyol1 - 4
Henry Thomas ("Harry")(-)
28/05/1916ManresaAManresa FC-FC TerrassaÀ - À
Henry Thomas ("Harry")d
18/06/1916ManresaAManresa FC-Avenç de l'Sport5 - 1
Henry Thomas ("Harry")d
22/06/1916ManresaAManresa FC-CS JúpiterÀ - À
Henry Thomas ("Harry")(-)
19/11/1916TerrassaAFC Terrassa-CS Sants1 - 3
Henry Thomas ("Harry")(-)
26/11/1916TerrassaAFC Terrassa-CS Manresa4 - 1
Henry Thomas ("Harry")(-)
31/12/1916TerrassaAFC Terrassa-FC Basel1 -1
Henry Thomas ("Harry")(-)
01/01/1917TerrassaAFC Terrassa-FC Basel3 - 4
Henry Thomas ("Harry")(-)
21/01/1917BarcelonaCCCS Júpiter-FC TerrassaÀ - À
Henry Thomas ("Harry")d
04/02/1917BarcelonaAFC Barcelona-FC Terrassa6 - 2
Henry Thomas ("Harry")(-)
25/03/1917BarcelonaA?CS Europa-FC TerrassaÀ - À
Henry Thomas ("Harry")d
01/07/1917TerrassaAFC Terrassa-FC Badalona1 - 1
Henry Thomas ("Harry")d
02/07/1917TerrassaAFC Terrassa-CS Sabadell3 - 0
Henry Thomas ("Harry")(-)
09/07/1917SabadellACS Sabadell-FC Terrassa3 - 0
Henry Thomas ("Harry")(-)
15/07/1917BarcelonaCCFC Terrassa-CS Martinenc3 - 1
Henry Thomas ("Harry")d
15/08/1917BarcelonaAFC Terrassa-Alfonso XIII (Palma)2 - 0
Henry Thomas ("Harry")(-)
05/05/1918BarcelonaAFC Espanya-FC Terrassa0 - 2
Henry Thomas ("Harry")d
19/05/1918SabadellACS Sabadell-FC Terrassa5 - 2
Henry Thomas ("Harry")(-)

No es relacionen els partits trobats entre equips o jugadors d’un mateix club, a no ser que tingui una certa rellevància
Llegenda
– Data partit
– Localitat de disputa
– Tipus:
o A amistós
o A-CN campionat del Nord
o CC campionat de Catalunya
o CP challenge International du sud de la France (copa Pirineus)
o FCAF campionat de futbol de la Fédération Cycliste et Athlétique de France
o TdF Trophée de France
o CE campionat Espanya versió RUECF
o A-CG copa Gamper

– Equips: en vermell i a sota de l’equip on juga l’Allack. En blau Henry Allack àrbitre
– Resultat
– Llegenda gols:
o (Número): marcats
o d: desconegut
o sense marcar

– *:
(1) (2): Frank incorporat a la disciplina del Plumstead FC
(3): primer partit de Frank amb la samarreta de l’Espanyol
(4) (5): partits de l’espanyol contra oficials de l’armada britànica. Nom dels vaixells
(6) campionat de futbol de la Fédération Cycliste et Athlétique de France – Federació del Sud-Oest (semifinal)
(7) Copa Ciudad – La Riva
(8) Copa Ciudad – La Riva
(9) campionat de futbol de la Fédération Cycliste et Athlétique de France – Federació del Sud-Oest (final)
(10) Trophée de France (semifinal)
(11) Selecció de Madrid: jugadors del Madrid FC, Gimnástica i Lapiko
(12) Els dos equips estaven integrats per jugadors del FC Barcelona
(13) Equips integrats per jugadors de diferents clubs. A benefici del Numància FC
(14) Sarrià encara era un municipi
(15) partit promogut pel Sindicat de Periodistes
(16) Selecció guipuscoana: jugadors de la Real Sociedad i de l’Sporting de Irún
(17) Frank juga amb el Barça C
(18) partit entre jugadors del FC Barcelona nascuts al territori i estrangers. Aquests reforçats per altres jugadors estrangers
(19) (20) eliminatòries Catalunya del campionat d’Espanya versió RUECF. Segons el llibre de Daniel Carbó, Allack no juga amb el FC Barcelona en cap dels dos partits
(21) partit en homenatge a Gamper
(22) partit de la “pau” entre equips amb jugadors de diferents clubs
(23) selecció catalana: jugadors de l’Internacional, TBH i Catalònia.
(24) Inauguració temporada (Federació Catalana).
(25) Segons Daniel Carbó l’àrbitre del partit fou Emili Sampere (jugador del RCD Espanyol), per la premsa Henry Allack
(26) partit a benefici de Henry Allack
(27) primer partit amb l’Sport Club Olotí
(28) (29) partits entre el Plumstead i el Barça. Hi ha diferències entre mitjans: en el primer partit juga Frank, i en el segon és possible que juguessin els dos germans, però als pocs minuts de l’inici, Henry es lesiona.
(30) partit comiat de Henry Allack
(31) equip format per jugadors del FC Barcelona, Universitary SC i RCD Espanyol
(32) segons informa la premsa: “Hutchinson equip del FC Barcelona”

Llistat de combats de boxa on apareix Thomas Albert “Harry” Allack

Data Municipi Iris Park Contrincant Resultat
15/10/1914 Barcelona Iris Park Juan Duarte Perdut Punts
19/11/1914 Barcelona La Bohemia Modernista Juan Duarte Perdut Punts
12/04/1916 Barcelona Iris Park Frank Hoche Perdut KO
04/09/1916 Barcelona Iris Park Angel Artero Guanyat KO
25/01/1917 Barcelona Iris Park Carlos Soum Nul

Imatges de l’Iris Park i la Bohèmia Modernista on Allack va boxejar

Família Allack en 1960. D’esquerra a dreta, Henry, Rose, Samuel, Frank, Thomas i Mary. Asseguda, la mare amb 100 anys

Agraïments a Dave Hawkes, Tony Metcalfe i Roy McPherson, familiars dels germans Allack, per les seves indicacions i imatges

2 pensaments a “Els germans Allack: una nova descoberta

 1. peppuey59

  Tal com indica @bonhoff62 (https://twitter.com/bonhoff62/status/1000701204907905025) els dies 23 i 24 de maig de 1914 apareixien al diari madrileny ABC un mateix anunci: “FOOTBALL JUGADOR inglés del ex primer Club Barcelona, aceptaría colocación como entrenador en otro club Escribid: Frank Allack 37, Vicarage Road, Plumstead, Kent (Inglaterra)

  Frank és expulsat de l’Espanyol i del Barça per actes d’indisciplina. Suposo que per això que publica l’anunci a Madrid.

  Després de l’Espanyol, fitxa pel Barça. La temporada 1912-1913 és la del cisma en les federacions catalanes i espanyoles. No juga cap partit “oficial”, només la copa Pirineus, de la qual es proclamen campions. La següent temporada, amb les paus fetes, tampoc participa en cap partit oficial. Després de la gira per Madrid, el gener de 1914, s’anuncia la seva expulsió juntament amb Hodge i Alfred Massana. Només el setmanari L’Hereu informa del motiu: “volien cobrar més”.
  El mes següent el Mundo Deportivo informa que Allack s’incorporarà al Català SC, Tant bon punt torni d’Anglaterra!!, però no es té constància d’aquest fet.
  Podem suposar que Frank marxa a Anglaterra el mateix gener o febrer de 1914. I el maig s’anuncia a l’ABC.

  L’adreça indicada a l’anunci és on viu la mare de Frank, el 37 de Vicarage Road (Plumstead). És curiós que indiqui “Kent”, quan des del 1889, Plumstead pertanyia al County of London.

  Entre octubre i desembre de 1914 es va casar amb Annie Smith i va tenir tres fills, el 1915, 1916 i 1927.

  La primera guerra mundial va començar el 4 d’agost de 1914. Fins a l’any 1916 l’allistament a l’exèrcit era voluntari. No es té constància que participés en la guerra (potser per ser pare família?)

  El desembre l’equip del Plumstead es desplaça a Barcelona i en ell juga novament Frank.

  De totes maneres no sembla que cap club de l’estat el fitxés per dirigir cap equip.

  Respon
 2. Retroenllaç: Gibson: el primer entrenador oficial de la selecció catalana. Ni era escocès, ni es deia Victor | Memòries del futbol català

Deixa un comentari