Els germans Allack: una nova descoberta (Britànics a Catalunya – 1)

Entre el 9 i el 15 d’abril de 1911 es va celebrar el desè campionat d’Espanya de futbol. Dic desè perquè aquest any 1911 encara era acceptat que el campionat de 1902 era oficial. De fet aquell campionat de 1902 va ser guanyat pel Club Bizcaya, un combinat de l’Athletic Club i del Bilbao FC, i l’Athletic el considera el primer títol de copa de la seva història.
Aquesta edició es va disputar a Getxo (Biscaia), al camp de Josaleta. El campionat el va guanyar l’Athletic Club, i es va caracteritzar per ser una de les competicions més convulses de la història arran de les denúncies d’incorporacions de jugadors britànics professionals en el club guanyador.

El FC Barcelona i el CD Espanyol (encara no tenia el títol de Reial), que van participar en aquest campionat, es van contagiar per l’exemple de l’Athletic i es van llençar en la contractació de jugadors professionals britànics. El FC Barcelona va contractar a Lambe, Steel, Summer i Wilson i el CD Espanyol va fitxar Gibson, Hodge i Allack. Era el començament de l’època dels “turistes”, de l’amateurisme marró.

Els pares Allack, Samuel Vincent i Mary Ann Eliza (White de soltera) de 23 i 19 anys, respectivament, es van casar l’agost de 1879 a l’església de St. Margaret, Plumstead, llavors comtat de Kent (amb la creació del “County of London” l’any 1889, diferents zones del comtat de Kent foren absorbides). Van viure a Plumstead. Van tenir 5 fills: Samuel Henry Vincent nascut el 15-6-1880; Henry Thomas, nascut el 10-10-1882; Mary Ann Elizabeth, nascuda el 10-9-1884; Rose Elizabeth, nascuda el 18-12-1887; Frank Albert nascut el setembre de 1888; i Thomas Albert nascut el maig de 1894. Tots els germans van anar a l’escola Vicarage Road School. Inicialment el pare va ser cuiner de vaixell. Anys més tard s’incorporaria al Royal Arsenal de Woolwich, sent conductor de grua. Un fatal accident ocorregut el 22 de febrer de 1907 posa fi a la seva vida. Alguns o tots els fills barons també van ser treballadors del Royal Arsenal.

Henry i Frank van ser els esportistes de la família i són els que van estar vivint una temporada a Catalunya. El pare Samuel era nascut a Malta, de pare britànic i mare maltesa. Henry i Frank eren molt morenos i tenien faccions del sud.

Henry Thomas es va iniciar en la boxa en 1901. L’any 1905 ingressa en el Gravesend United FC com futbolista professional, però va seguir disputant combats de boxa, conegut amb el nom de Harry Allack. Frank Albert només es dedica al futbol, jugant al Catford Southend FC i amb posterioritat amb el Plumstead FC.

Henry Thomas “Harry” en els seus inicis com boxejador
Henry Thomas integrant del Gravesend FC, temporada 1906-1907, Assegut primer de la dreta
Henry Thomas integrant d’un equip no identificat (podria tractar-se de l’Arsenal Woolwich -futur Arsenal FC-). Assegut a la banqueta, primer de la dreta
Frank Allack en 1911

Entre 1911 i 1912 Henry marxa a França. El trobem a Mérigac (França), defensant la samarreta del Vie au Grand Air du Médoc. Equip integrat en la Fédération Cycliste et Athlétique de France (FCAF), una de les federacions de futbol francès que havia creat el seu propi campionat. Aquella temporada guanya el campionat del Sud-Oest, i el campionat de França de la FCAF. Aquest triomf li dóna dret a participar en el Trophée de France, competició reservada als guanyadors de les diferents federacions existents a França. L’equip va ser eliminat en semifinals.

Portada de diari amb els jugadors de Vie au Grand Air du Médoc, abans d’enfrontar-se en la final del campionat F.C.A.F

Pel que respecta a Frank, i pel que es desprèn dels diaris de l’època, essent jugador del Catford, s’apunta amb el Plumstead per la gira francesa i catalana. A Barcelona, el CD Espanyol havia contractat la disputa de dos partits, el dijous 25 i el diumenge 28 de maig de 1911.

Equip del Plumstead FC en els seu primer partit contra el CD Espanyol. Frank Allack, encara amb el Plumstead, és el primer dret de l’esquerra

En el primer partit Frank s’alinea amb el Plumstead. En un partit de clar domini anglès, l’Espanyol va aguantar la primera part la porteria a zero. La segona part va ser una altra història, el Plumstead va pressionar de valent i li va ficar cinc gols. En el segon partit programat pel diumenge 28, els jugadors del Plumstead, Allack i Gibson es van alinear amb l’Espanyol. Una primera part finalitzada en 2 a 0 pels anglesos, i una segona on aconsegueixen marcar 4 gols més. Minuts abans d’acabar el partit, Allack marca el gol de l’honor de l’Espanyol. Encara es va jugar un partit més. Va ser el dilluns 29. Gibson, Allack i Hodge ja incorporats a la disciplina de l’Espanyol es van alinear amb aquest. El partit finalitza 3 a 1 a favor del Plumstead.

Alineació del CD Espanyol que es va enfrontar al FC Barcelona en les eliminatòries catalanes de la Copa Pirineus. Allack és el cinquè per l’esquerra.
Moments del partit amistós “Copa Ciudad-De La Riva. Allack es disposa a xutar
Alineació del RCD Espanyol que es va enfrontar al Plumstead FC el maig de 1912

L’Espanyol va guanyar el Campionat de Catalunya i per terminar la temporada realitza una gira per Galícia i Madrid. Els dos germans Allack acompanyen a l’equip en la gira.

Alineació del RCD Espanyol que es va enfrontar al Deportivo de la Corunya. Els dos germans Allack varen jugar 5 partits junts

No sabem que va passar en la gira, però poc després de tornar a Barcelona, la directiva de l’Espanyol expulsa a Frank Allack, Gibson i Burnett per actes d’indisciplina. Altres mitjans informen que els germans Allack retornaven al seu país per jugar la temporada vinent a Bordeus.
La realitat és que Frank acaba fitxant pel FC Barcelona.

El setembre de 1912, Frank es desplaça a Olot, juntament amb altres jugadors del FC Barcelona. Allí disputen un partit amistós, uns vestits amb la samarreta blaugrana i els altres amb la samarreta de l’Olot Deportiu.

El primer partit jugat per Frank amb la samarreta blaugrana contra altre club va ser el 22 de setembre a Tarragona. L’equip contrari és l’FC Espanya.

La temporada 1912-1913 va ser la del cisma en la Federació Catalana i en l’Espanyola. El FC Barcelona s’alinea amb els “rebels” i funden dues noves federacions, una a Catalunya i una altra a Espanya. Frank només juga partits amistosos, a excepció de la Copa Pirineus, on s’alinea en els tres partits disputats, un d’ells contra el seu exequip, l’Espanyol. Aquesta edició és guanyada pel FC Barcelona.

Jugada de Frank en un enfrontament amb l’Universitary (octubre 1912)
Caricatura dels britànics instal·lats a Barcelona. Època dels “turistes”
Gol d’Allack: era el 2 a 1 en el partit amistós contra el FC Zürich del maig de 1913

La següent temporada, Frank segueix jugant partits amistosos, fins al desplaçament a Madrid, on és acusat de rebel·lia i juntament amb Hodge i Alfred Massana són expulsats del Club.
Els mitjans informen que passarà a formar part de l’SC Català, però no es té constància que disputés cap partit amb el nou equip.

Frank va tornar al Regne Unit el mateix 1914, i a finals del mateix any es va casar amb Annie Smith. Van tenir 3 fills i no coneixem res més d’ell fins que va morir a principis de 1967.

Henry va romandre més temps a Catalunya. Arriba a Barcelona a finals de maig de 1912 i a banda de la gira esmentada, es dedica arbitrar diferents partits, tant amistosos com oficials. El novembre d’aquell mateix any és fitxat com entrenador i jugador de l’Olot Deportiu. A Olot compagina el futbol i la boxa, ensenyant als olotins aquest esport. A Olot passa dos anys i mig, entrenant i jugant a l’Olot Deportiu i l’Sporting Club Olotí. El febrer de 1915 marxa a Manresa, jugant amb el Manresa FC. La temporada 1916-1917 es desplaça a Terrassa, fitxant per l’equip de la ciutat, l’FC Terrassa. L’octubre de 1918 s’anuncia un festival per part de l’FC Terrassa en honor a Henry, donat que havia estat cridat a files per l’exèrcit britànic. Aquella tardor, el Regne Unit va cridar a files els homes d’entre 30 i 35 anys. Henry complia els 36 anys el 22 d’octubre, per això va estar cridat. La realitat és que no li va donar temps, la guerra va finalitzar l’11 de novembre de 1918.

El novembre de 1912, Henry marxa a Olot. Allà entrena i juga, primer amb el Deportiu Olot i després amb l’Sport Club Olotí

El 1915, Henry torna a la boxa. A Olot dóna lliçons. A Barcelona disputa 5 combats.
Anunci i imatge del combat de Boxa del 12 d’abril de 1916. Aquella nit, els púgils Frank Hoche i Harry Allack s’enfronten sobre el ring de l’Iris Park davant l’atenta mirada de l’àrbitre Jack Johnson, un boxador nord-americà de color que s’enfrontaria a Arthur Cravan uns dies després.

Registre d’estrangeria d’en Allack a la ciutat de Terrassa
Caricatura d’Henry durant la seva estada a l’FC Terrassa (agost 1918)

Henry va tornar al Regne Unit el 1918, es va casar l’any 1923 amb Dorothy Drew. Van tenir un únic fill. Henry va morir el mateix any que Frank, el 23 d’abril de 1967.

Llistat de partits trobats a la premsa entre 1911 i 1918 on participen Frank i/o Thomas. El primer només com jugador, el segon de jugador o àrbitre

Data Lloc * Equips Res.
Allack jugador – àrbitre gols
21/05/1911 Cette A (1) Olympique de Cette Plumstead FC 1 – 7
Frank Albert d
25/05/1911 Barcelona A (2) CD Espanyol Plumstead FC 0 – 5
Frank Albert d
28/05/1911 Barcelona A (3) CD Espanyol Plumstead FC 1 – 6
Frank Albert 1
29/05/1911 Barcelona A CD Espanyol Plumstead FC 1 – 3
Frank Albert (-)
11/06/1911 Barcelona A SC Universitary CD Espanyol 1 – 4
Frank Albert (-)
24/06/1911 Corunya A RC Corunya CD Espanyol 1 – 4
Frank Albert d
25/06/1911 Corunya A RC Corunya CD Espanyol 0 – 2
Frank Albert d
29/06/1911 Corunya A RC Corunya CD Espanyol 2 – 2
Frank Albert 2
02/07/1911 Corunya A RC Corunya CD Espanyol 2 – 1
Frank Albert (-)
30/07/1911 Sabadell A SC Universitary CD Espanyol 0 – 6
Frank Albert d
12/08/1911 Barcelona A (4) CD Espanyol “Duncan” 1 – 0
Frank Albert (-)
14/08/1911 Barcelona A (5) CD Espanyol “Exmouth-Duncan” 2 – 2
Frank Albert (-)
26/08/1911 Avilés A Círculo Industrial y de Sport CD Espanyol 3 – 4
Frank Albert d
30/08/1911 Gijón A-CN Sporting Glub Gijonés CD Espanyol 3 – 8
Frank Albert d
10/09/1911 Avilés A Círculo Industrial y de Sport CD Espanyol 1 – 3
Frank Albert d
05/11/1911 Badalona A Badalona FC CD Espanyol 1 – 9
Frank Albert 1 (d)
12/11/1911 Barcelona A CD Espanyol Football Étoile Club 5 – 0
Frank Albert 2
14/11/1911 Barcelona A CD Espanyol Football Étoile Club 4 – 1
Frank Albert 1
19/11/1911 Barcelona CC CD Espanyol FC Numància 7 – 0
Frank Albert d
03/12/1911 Barcelona A CD Espanyol Woolwich Polytechnic 1 – 3
Frank Albert d
10/12/1911 Barcelona A CD Espanyol Athletic Club 4 – 0
Frank Albert (-)
24/12/1911 Barcelona A CD Espanyol Racing Irún 6 – 1
Frank Albert 2
26/12/1911 Barcelona A CD Espanyol Racing Irún 1 – 1
Frank Albert d
31/12/1911 Barcelona A CD Espanyol Casual FC 3 – 2
Frank Albert (-)
01/01/1912 Barcelona A CD Espanyol Casual FC 2 – 1
Frank Albert 1
14/01/1912 Barcelona CC SC Universitary CD Espanyol 0 – 3
Frank Albert (-)
14/01/1912 Bordeus A Vie Grand au Air du Médoc Club Athlétique du Rosaire 6 – 2
Henry Thomas 2
21/01/1912 Barcelona CC FC Barcelona CD Espanyol 1 – 1
Frank Albert (-)
04/02/1912 Barcelona CC CD Espanyol Català SC 7 – 0
Frank Albert d
21/02/1912 Barcelona A FC Espanya CD Espanyol 1 – 4
Frank Albert 1
25/02/1912 Barcelona CC CD Espanyol FC Numància 9 – 0
Frank Albert d
03/03/1912 Barcelona CC CD Espanyol FC Espanya 1 – 0
Frank Albert 1
10/03/1912 Barcelona CP FC Barcelona CD Espanyol 3 – 2
Frank Albert (-)
17/03/1912 Saint-Ouen FCAF (6) Racing Club Saint Quentin Vie Grand au Air du Médoc 0 – 2
Henry Thomas d
24/03/1912 Barcelona A (7) FC Barcelona CD Espanyol 0 – 1
Frank Albert (-)
25/03/1912 Barcelona A (8) CD Espanyol FC Barcelona 4 – 0
Frank Albert (-)
31/03/1912 Bordeus FCAF (9) Vie Grand au Air du Médoc Club Athlétique Vitry 1 – 2
Henry Thomas d
21/04/1912 València A Hispània FC CD Espanyol 2 – 7
Frank Albert d
22/04/1912 València A Hispània FC CD Espanyol 0 – 7
Frank Albert d
28/04/1912 Barcelona CC RCD Espanyol SC Universitary 5 – 2
Frank Albert (-)
05/05/1912 Barcelona CC FC Espanya RCD Espanyol 3 – 4
Frank Albert (-)
12/05/1912 Barcelona CC Català SC RCD Espanyol 1 – 9
Frank Albert (-)
16/05/1912 Barcelona A RCD Espanyol Plumstead FC 4 – 4
Frank Albert (-)
19/05/1912 Barcelona A RCD Espanyol Plumstead FC 3 – 3
Frank Albert 1
19/05/1912 Tours TdF (10) Étolie des Deus Lacs Vie Grand au Air du Médoc 2 – 1
Henry Thomas d
02/06/1912 Barcelona CC FC Espanya FC Barcelona 2 – 7
Henry Thomas – Àrbitre
23/06/1912 Corunya A RC Corunya RCD Espanyol 2 – 3
Frank Albert (-)
Henry Thomas (-)
24/06/1912 Corunya A RC Corunya RCD Espanyol 3 – 3
Frank Albert (-)
Henry Thomas (-)
29/06/1912 Corunya A RC Corunya RCD Espanyol 2 – 1
Frank Albert d
Henry Thomas d
30/06/1912 Corunya A RC Corunya RCD Espanyol 5 – 0
Frank Albert (-)
Henry Thomas (-)
04/07/1912 Madrid A (11) Selecció Madrid RCD Espanyol 0 – 1
Frank Albert (-)
Henry Thomas (-)
15/09/1912 Barcelona A RCD Espanyol FC Espanya 1 – 0
Henry Thomas – Àrbitre
15/09/1912 Olot A (12) Olot Deportiu FC Barcelona 3 – 3
Frank Albert d
29/09/1912 Barcelona A (13) Equip blanc Equip Llistat 1 – 1
Henry Thomas – Àrbitre
29/09/1912 Tarragona A FC Barcelona FC Espanya 4 – 2
Frank Albert (-)
06/10/1912 Sarrià A (14) FC Barcelona FC Espanya 3 – 3
Frank Albert (-)
13/10/1912 Barcelona A FC Barcelona FC Espanya 3 – 0
Frank Albert 1
20/10/1912 Barcelona A FC Barcelona SC Universitary 4 – 2
Frank Albert 1
Henry Thomas – Àrbitre
01/11/1912 Barcelona A FC Barcelona R Sociedad 4 – 1
Frank Albert 2
03/11/1912 Barcelona A FC Barcelona R Sociedad 4 – 0
Frank Albert (-)
08/11/1912 Barcelona A FC Barcelona Casual FC 3 – 1
Frank Albert 1
17/11/1912 Olot A Olot Deportiu Strong FC 3 – 3
Henry Thomas 2
01/12/1912 Barcelona A FC Barcelona Català SC 4 – 1
Frank Albert 2
08/12/1912 Barcelona A (15) Barcelonins Estrangers 5 – 2
Frank Albert (-)
08/12/1912 Girona A Strong FC Olot Deportiu 2 – 1
Henry Thomas 1
15/12/1912 Barcelona A FC Barcelona Hispània FC 7 – 2
Frank Albert 1
25/12/1912 Barcelona A FC Barcelona Auckland Wanderers FC 3 – 3
Frank Albert 1
26/12/1912 Barcelona A FC Barcelona Auckland Wanderers FC 0 – 4
Frank Albert (-)
29/12/1912 Barcelona A FC Barcelona Auckland Wanderers FC 2 – 0
Frank Albert (-)
06/01/1913 Barcelona A (16) FC Barcelona Selecció Guipuscoana 2 – 1
Frank Albert 1
19/01/1913 Palamós A Palamós FC FC Barcelona 0 – 6
Frank Albert d
26/01/1913 Olot A Olot Deportiu Sport Club Ampurdanés 1 – 4
Henry Thomas 1
02/02/1913 Figueres A Sport Club Empordanès Olot Deportiu 4 – 0
Henry Thomas (-)
19/03/1913 Barcelona A (17) FC Barcelona C Català SC 3 – 2
Frank Albert 2
30/03/1913 Barcelona CP FC Barcelona Casual FC 7 – 0
Frank Albert 2
06/04/1913 Barcelona CP FC Barcelona RCD Espanyol 1 – 3
Frank Albert (-)
13/04/1913 Barcelona A (18) Barcelonins Estrangers 4 – 2
Frank Albert d
20/04/1913 Barcelona A FC Barcelona Crook Town AFC 2 – 4
Frank Albert (-)
24/04/1913 Barcelona A FC Barcelona Crook Town AFC 1 – 1
Frank Albert (-)
27/04/1913 Barcelona A FC Barcelona Crook Town AFC 2 – 2
Frank Albert (-)
01/05/1913 Bilbao A CD Bilbao FC Barcelona 1 – 4
Frank Albert d
11/05/1913 Barcelona A FC Barcelona FC Zürich 2 – 2
Frank Albert 1
20/05/1913 Barcelona A FC Barcelona Daring Club de Bruxelles 1 – 3
Frank Albert (-)
01/06/1913 Barcelona CE (19) FC Barcelona Català SC 5 – 1
Frank Albert d
08/06/1913 Barcelona CP FC Barcelona Comète et Simiot 7 – 2
Frank Albert 1
15/06/1913 Barcelona CE (20) Català SC FC Barcelona 1 – 11
Frank Albert d
24/06/1913 Barcelona A FC Barcelona Badalona FC 3 – 1
Frank Albert 2
29/06/1913 Barcelona A (21) FC Barcelona (Blau-granes) FC  Barcelona (Blaus) 0 – 2
Frank Albert (-)
25/07/1913 Reus A FC Barcelona Català SC 7 – 1
Frank Albert d
27/07/1913 Girona A Strong FC Olot Deportiu 2 – 2
Henry Thomas (-)
10/08/1913 Girona A Strong FC FC Barcelona 0 – 11
Frank Albert 4
Henry Thomas – Àrbitre
15/08/1913 Olot A Olot Deportiu Strong FC 4 – 0
Henry Thomas 2
17/08/1913 Olot A Olot Deportiu FC Barcelona 2 – 8
Henry Thomas Frank Albert (-) – d
31/08/1913 Barcelona A (22) Equip Blanc Equip Blau 4 – 4
Frank Albert d
31/08/1913 Olot A Olot Deportiu Sport Club Empordanès 3 – 1
Henry Thomas d
07/09/1913 Barcelona A-CG FC Barcelona Català SC 11 – 1
Frank Albert 2
07/09/1913 Olot A Olot Deportiu Palamós FC 1 – 4
Henry Thomas d
24/09/1913 Barcelona A (23) FC Barcelona Selecció Catalana 6 – 1
Frank Albert 2
12/10/1913 Barcelona A FC Barcelona SC Universitary 3 – 0
Frank Albert (-)
19/10/1913 Barcelona A (24) Equip Federació Equip Blanc 1 – 2
Frank Albert (-)
01/11/1913 Barcelona A FC Barcelona Madrid CF 7 – 0
Frank Albert (-)
07/12/1913 Barcelona A FC Barcelona Deportivo Bilbao 5 – 0
Frank Albert (-)
07/12/1913 Olot A Olot Deportiu Sport Club Olotí 4 – 0
Henry Thomas 3
08/12/1913 Barcelona A FC Barcelona Deportivo Bilbao 4 – 2
Frank Albert (-)
14/12/1913 Olot A Olot Deportiu Sport Club Olotí 5 – 1
Henry Thomas 5
21/12/1913 Barcelona A FC Barcelona Equip esquadra britànica 6 – 3
Frank Albert 1
25/12/1913 Barcelona A FC Barcelona FC Young Boys 1 – 2
Frank Albert (-)
26/12/1913 Barcelona A FC Barcelona FC Young Boys 2 – 2
Frank Albert (-)
31/12/1913 Barcelona A FC Barcelona Cercle Athlétique de Paris 4 – 3
Frank Albert (-)
01/01/1914 Barcelona A FC Barcelona Cercle Athlétique de Paris 5 – 0
Frank Albert 1
04/01/1914 Madrid A Sociedad Gimnástica Española FC Barcelona 0 – 1
Frank Albert (-)
06/01/1914 Madrid A Madrid CF FC Barcelona 2 – 2
Frank Albert 1
08/01/1914 Madrid A Athletic Club FC Barcelona 4 – 2
Frank Albert 1
10/01/1914 Madrid A Madrid CF FC Barcelona 0 – 2
Frank Albert 1
11/01/1914 Girona A Sport Club Gironí Olot Deportiu 4 – 1
Henry Thomas d
08/02/1914 Olot A Olot Deportiu Sport Club Gironí 3 – 0
Henry Thomas 2
01/03/1914 Olot A Olot Deportiu Strong FC 1 – 2
Henry Thomas 1
15/03/1914 Olot A Olot Deportiu Sport Club Olotí 2 – 1
Henry Thomas 1
19/03/1914 Olot A Olot Deportiu (infantil) Sport Club Olotí (infantil) 0 – 2
Henry Thomas – Àrbitre
12/04/1914 Olot A Olot Deportiu SC Universitary 1 – 1
Henry Thomas (-)
13/04/1914 Olot A Olot Deportiu SC Universitary 1 – 7
Henry Thomas (-)
07/06/1914 Barcelona A (25) FC Barcelona Notts County 3 – 10
Henry Thomas – Àrbitre
28/06/1914 Olot A Olot Deportiu Sporting Club Sants 1 – 1
Henry Thomas d
29/06/1914 Olot A Olot Deportiu Sporting Club Sants 1 – 0
Henry Thomas d
05/07/1914 Olot A Olot Deportiu Catalonia FC (Manresa) 0 – 3
Henry Thomas d
26/07/1914 Olot A Sport Club Olotí RCD Espanyol 1 – 3
Henry Thomas – Àrbitre
02/08/1914 Olot A Olot Deportiu Atletic FC (Portbou) 4 – 0
Henry Thomas (-)
09/08/1914 Olot A Olot Deportiu RCD Espanyol 1 – 3
Henry Thomas (-)
10/08/1914 Olot A Olot Deportiu RCD Espanyol 0 – 0
Henry Thomas (-)
20/09/1914 Olot A (26) Sport Club Olotí (1r equip) Sport Club Olotí (2n equip) 3 – 1
Henry Thomas 2
11/10/1914 Olot A (27) Sport Club Olotí Olot Deportiu 2 – 0
Henry Thomas 2
08/11/1914 Ripoll A Ataneu Enciclopèdic Ripollès Sport Club Olotí 9 – 0
Henry Thomas – Àrbitre
15/11/1914 Girona A Strong FC (2n equip) Sport Club Olotí ? – ?
Henry Thomas d
06/12/1914 Olot A Sport Club Olotí Olot Deportiu 3 – 1
Henry Thomas (-)
25/12/1914 Barcelona A (28) FC Barcelona Plumstead FC 4 – 0
Frank Albert (-)
27/12/1914 Barcelona A (29) FC Barcelona Plumstead FC 4 – 0
Frank Albert (-)
Henry Thomas (-)
17/01/1915 Olot A Sport Club Olotí Olot Deportiu 4 – 1
Henry Thomas (-)
14/02/1915 Olot A (30) Sport Club Olotí (1r equip) Sport Club Olotí (2n equip) 4 – 5
Henry Thomas (-)
01/08/1915 Manresa A Manresa FC Manresa FC 8 – 0
Henry Thomas d
08/08/1915 Manresa A Manresa FC Avenç del Sport (reserva) 0 – 2
Henry Thomas (-)
15/08/1915 Manresa A Manresa FC CD Colònia Sedó 4 – 1
Henry Thomas 2
22/08/1915 Manresa A Manresa FC At Sabadell 2 – 0
Henry Thomas (-)
29/08/1915 Manresa A Manresa FC FC Espanya 2 – 2
Henry Thomas d
05/09/1915 Manresa A (31) Manresa FC Selecció equips BCN 2 – 4
Henry Thomas 1
12/09/1915 Manresa A (32) Manresa FC Hutchinson (FC Barcelona) ¿ – ¿
Henry Thomas d
03/10/1915 Manresa A Manresa FC FC Barcelona (reserva) 1 – 0
Henry Thomas d
10/10/1915 Manresa A Manresa FC CS Júpiter 3 – 3
Henry Thomas 1
31/10/1915 Manresa A Manresa FC CS Sants 4 – 0
Henry Thomas 2
01/11/1915 Manresa A Manresa FC CS Sants 2 – 2
Henry Thomas d
14/11/1915 Manresa A Manresa FC FC Andreuenc 2 – 0
Henry Thomas d
25/12/1915 Manresa A Manresa FC FC Barcelona (reserva) 2 – 2
Henry Thomas 1
26/12/1915 Manresa A Manresa FC FC Barcelona (reserva) 1 – 4
Henry Thomas d
06/01/1916 Manresa A Manresa FC Avenç del Sport ¿ – ¿
Henry Thomas d
23/01/1916 Terrassa CC Mercantil SC Manresa FC 3 – 0
Henry Thomas (-)
30/01/1916 Manresa A Manresa FC Selecció Barça i Espanyol 2 – 0
Henry Thomas 1
06/02/1916 Manresa A Manresa FC FC Internacional 2 – 2
Henry Thomas 2
19/03/1916 Sabadell A CS Sabadell Manresa FC 1 – 0
Henry Thomas (-)
25/03/1916 Palma A Maó FC Manresa FC 3 – 3
Henry Thomas (-)
30/04/1916 Manresa A Manresa FC RCD Espanyol 1 – 4
Henry Thomas (-)
28/05/1916 Manresa A Manresa FC FC Terrassa ¿ – ¿
Henry Thomas d
18/06/1916 Manresa A Manresa FC Avenç del Sport 5 – 1
Henry Thomas d
22/06/1916 Manresa A Manresa FC CS Júpiter ¿ – ¿
Henry Thomas (-)
19/11/1916 Terrassa A FC Terrassa CS Sants 1 – 3
Henry Thomas (-)
26/11/1916 Terrassa A FC Terrassa CS Manresa 4 – 1
Henry Thomas (-)
31/12/1916 Terrassa A FC Terrassa FC Basel 1 -1
Henry Thomas (-)
01/01/1917 Terrassa A FC Terrassa FC Basel 3 – 4
Henry Thomas (-)
21/01/1917 Barcelona CC CS Júpiter FC Terrassa ¿ – ¿
Henry Thomas d
04/02/1917 Barcelona A FC Barcelona FC Terrassa 6 – 2
Henry Thomas (-)
25/03/1917 Barcelona A? CS Europa FC Terrassa ¿ – ¿
Henry Thomas d
01/07/1917 Terrassa A FC Terrassa FC Badalona 1 – 1
Henry Thomas d
02/07/1917 Terrassa A FC Terrassa CS Sabadell 3 – 0
Henry Thomas (-)
09/07/1917 Sabadell A CS Sabadell FC Terrassa 3 – 0
Henry Thomas (-)
15/07/1917 Barcelona CC FC Terrassa CS Martinenc 3 – 1
Henry Thomas d
15/08/1917 Barcelona A FC Terrassa Alfonso XIII (Palma) 2 – 0
Henry Thomas (-)
05/05/1918 Barcelona A FC Espanya FC Terrassa 0 – 2
Henry Thomas d
19/05/1918 Sabadell A CS Sabadell FC Terrassa 5 – 2
Henry Thomas (-)

No es relacionen els partits trobats entre equips o jugadors d’un mateix club, a no ser que tingui una certa rellevància
Llegenda
– Data partit
– Localitat de disputa
– Tipus:
o A amistós
o A-CN campionat del Nord
o CC campionat de Catalunya
o CP challenge International du sud de la France (copa Pirineus)
o FCAF campionat de futbol de la Fédération Cycliste et Athlétique de France
o TdF Trophée de France
o CE campionat Espanya versió RUECF
o A-CG copa Gamper

– Equips: en vermell i a sota de l’equip on juga l’Allack. En blau Henry Allack àrbitre
– Resultat
– Llegenda gols:
o (Número): marcats
o d: desconegut
o sense marcar

– *:
(1) (2): Frank incorporat a la disciplina del Plumstead FC
(3): primer partit de Frank amb la samarreta de l’Espanyol
(4) (5): partits de l’espanyol contra oficials de l’armada britànica. Nom dels vaixells
(6) campionat de futbol de la Fédération Cycliste et Athlétique de France – Federació del Sud-Oest (semifinal)
(7) Copa Ciudad – La Riva
(8) Copa Ciudad – La Riva
(9) campionat de futbol de la Fédération Cycliste et Athlétique de France – Federació del Sud-Oest (final)
(10) Trophée de France (semifinal)
(11) Selecció de Madrid: jugadors del Madrid FC, Gimnástica i Lapiko
(12) Els dos equips estaven integrats per jugadors del FC Barcelona
(13) Equips integrats per jugadors de diferents clubs. A benefici del Numància FC
(14) Sarrià encara era un municipi
(15) partit promogut pel Sindicat de Periodistes
(16) Selecció guipuscoana: jugadors de la Real Sociedad i de l’Sporting de Irún
(17) Frank juga amb el Barça C
(18) partit entre jugadors del FC Barcelona nascuts al territori i estrangers. Aquests reforçats per altres jugadors estrangers
(19) (20) eliminatòries Catalunya del campionat d’Espanya versió RUECF. Segons el llibre de Daniel Carbó, Allack no juga amb el FC Barcelona en cap dels dos partits
(21) partit en homenatge a Gamper
(22) partit de la “pau” entre equips amb jugadors de diferents clubs
(23) selecció catalana: jugadors de l’Internacional, TBH i Catalònia.
(24) Inauguració temporada (Federació Catalana).
(25) Segons Daniel Carbó l’àrbitre del partit fou Emili Sampere (jugador del RCD Espanyol), per la premsa Henry Allack
(26) partit a benefici de Henry Allack
(27) primer partit amb l’Sport Club Olotí
(28) (29) partits entre el Plumstead i el Barça. Hi ha diferències entre mitjans: en el primer partit juga Frank, i en el segon és possible que juguessin els dos germans, però als pocs minuts de l’inici, Henry es lesiona.
(30) partit comiat de Henry Allack
(31) equip format per jugadors del FC Barcelona, Universitary SC i RCD Espanyol
(32) segons informa la premsa: “Hutchinson equip del FC Barcelona”

Llistat de combats de boxa on apareix Thomas Albert “Harry” Allack

Data Municipi Iris Park Contrincant Resultat
15/10/1914 Barcelona Iris Park Juan Duarte Perdut Punts
19/11/1914 Barcelona La Bohemia Modernista Juan Duarte Perdut Punts
12/04/1916 Barcelona Iris Park Frank Hoche Perdut KO
04/09/1916 Barcelona Iris Park Angel Artero Guanyat KO
25/01/1917 Barcelona Iris Park Carlos Soum Nul

Imatges de l’Iris Park i la Bohèmia Modernista on Allack va boxejar

 

Agraïments a Dave Hawkes, Tony Metcalfe i Roy McPherson, familiars dels germans Allack, per les seves indicacions i imatges

1 thought on “Els germans Allack: una nova descoberta (Britànics a Catalunya – 1)

 1. peppuey59

  Tal com indica @bonhoff62 (https://twitter.com/bonhoff62/status/1000701204907905025) els dies 23 i 24 de maig de 1914 apareixien al diari madrileny ABC un mateix anunci: “FOOTBALL JUGADOR inglés del ex primer Club Barcelona, aceptaría colocación como entrenador en otro club Escribid: Frank Allack 37, Vicarage Road, Plumstead, Kent (Inglaterra)

  Frank és expulsat de l’Espanyol i del Barça per actes d’indisciplina. Suposo que per això que publica l’anunci a Madrid.

  Després de l’Espanyol, fitxa pel Barça. La temporada 1912-1913 és la del cisma en les federacions catalanes i espanyoles. No juga cap partit “oficial”, només la copa Pirineus, de la qual es proclamen campions. La següent temporada, amb les paus fetes, tampoc participa en cap partit oficial. Després de la gira per Madrid, el gener de 1914, s’anuncia la seva expulsió juntament amb Hodge i Alfred Massana. Només el setmanari L’Hereu informa del motiu: “volien cobrar més”.
  El mes següent el Mundo Deportivo informa que Allack s’incorporarà al Català SC, Tant bon punt torni d’Anglaterra!!, però no es té constància d’aquest fet.
  Podem suposar que Frank marxa a Anglaterra el mateix gener o febrer de 1914. I el maig s’anuncia a l’ABC.

  L’adreça indicada a l’anunci és on viu la mare de Frank, el 37 de Vicarage Road (Plumstead). És curiós que indiqui “Kent”, quan des del 1889, Plumstead pertanyia al County of London.

  Entre octubre i desembre de 1914 es va casar amb Annie Smith i va tenir tres fills, el 1915, 1916 i 1927.

  La primera guerra mundial va començar el 4 d’agost de 1914. Fins a l’any 1916 l’allistament a l’exèrcit era voluntari. No es té constància que participés en la guerra (potser per ser pare família?)

  El desembre l’equip del Plumstead es desplaça a Barcelona i en ell juga novament Frank.

  De totes maneres no sembla que cap club de l’estat el fitxés per dirigir cap equip.

  Respon

Leave a Reply