LA FAMÍLIA BASTOW: EL JUGADOR DEL BARÇA ES DEIA FRANK

Entre els anys 1896 i 1908 trobem diverses notícies als diaris de Barcelona on apareixen diferents personatges amb el cognom Bastow. Les notícies principalment són d’esports, de l’any 1899 a 1901 de futbol i de l’any 1904 a 1908 de tennis.

El cognom Bastow apareix quasi sempre correctament escrit, en canvi, els noms que l’acompanyen són d’allò més variat, amb la dificultat que comporta per a la seva identificació: J.F., Franck, Franco, Franch, G., J., Gordon, E., Federico i Frederic. De vegades apareix una tal “miss Bastow” i també “germans Bastow”.

Segons les publicacions actuals, hi ha identificat un únic personatge amb el cognom Bastow, de nom Gordon Frank, jugador, àrbitre de futbol i tennista.

Em va sobtar que a partir de 1908, els Bastow “desapareixien” dels diaris. Vaig pensar en la possibilitat que fos l’any de traspàs d’algun dels personatges. Vaig fer la cerca i, efectivament, l’any 1908 moria a Anglaterra un tal Frederick Bastow que havia viscut a Barcelona. A partir d’aquí només calia estirar el fil.

La família Bastow

Frederick Bastow (1856/13-8-1908) i Clara Northop (1856/11-6-1927), nascuts ambdós a Bradford, es van casar el 3 de gener de 1877 a la catedral de St Peter (Bradford). Ell treballava de comptable per a l’empresa tèxtil Ernest Gates & Co. Ltd., worsted spinners and manufacturers de la mateixa Bradford.

Van tenir tres fills: Alice (1878-1972), Frank (1880-1937) i Charles Gordon (1-10-1888/8-1-1965), nascuts els tres a la mateixa ciutat.

La família es va desplaçar a Barcelona, i van viure a la plaça Tetuan núm. 7, 1r 2a. L’any 1895 havia obert una factoria a Sant Martí de Provençals, al carrer Llacuna núm. 151: The Catalan Worsted Spinning Co. Ltd. La factoria fabricava filats d’estam mitjançant el mètode Bradford. Es desconeix si aquesta empresa era una filial de l’Ernest Gates o era propietat del mateix Bastow. La qüestió és que l’any 1908, any de la mort de Frederick,  la companyia catalana va entrar en liquidació voluntària.

Futbol

A partir de 1899, el futbol s’organitza a la ciutat de Barcelona. Amb la formació del Català FC i del FC Barcelona, la colònia anglesa va formar un equip que es va enfrontar als barcelonins. Un dels jugadors d’aquest últim equip és Frank Bastow. Va jugar en els dos partits que es van disputar entre un combinat del FC Barcelona i Català FC els dies 26 de desembre de 1899 i 6 de gener de 1900. De fet,  la majoria de jugadors anglesos d’aquest equip havien passat a formar part com a socis del FC Barcelona, i Frank va ser un d’ells.

El 28 de gener s’havia de disputar un partit entre el Barça i el Català, però el mal temps ho va impedir. No obstant això, els jugadors assistents, enter ells Frank, van jugar un partit amistós. En Frank també va jugar a les files del Barça el 4 de febrer contra l’Escocès FC. Aquella temporada encara disputarà un partit més, en un combinat d’anglesos i escocesos, contra els oficials de l’HMS Calliope, el 9 de març de 1900.

La següent temporada es va disputar el primer torneig de l’estat: el concurs de la Federació Gimnàstica Espanyola. El 23 de setembre de 1900, el Barça es va enfrontar al Català en el velòdrom de la Bonanova. Frank juga amb el FC Barcelona.

Malgrat estar inscrit en la primera copa Macaya, no troben en Frank en cap de les alineacions. De fet, només actuarà d’àrbitre en algun partit i res més.

És el linesman del FC Barcelona en el partit que l’enfrontarà a la Sociedad Espanola del dia 23 desembre de 1900.

Actua d’àrbitre en tres partits amistosos, el primer disputat entre regatistes i ciclistes, socis del FC Barcelona el dia 3 de febrer de 1901; el segon entre el tercer equip del FC Barcelona i segon del Català FC del dia 10 de febrer i el tercer, els mateixos equips el dia 25 de febrer.

El dia 10 de febrer es va jugar un partit entre un combinat del primer i segon equip del Català FC i el segon del FC Barcelona. En el primer, el periodista escriu que un dels jugadors es diu G. Baslow, i podria tractar-se del germà de Frank, el dubte és l’edat ja que tindria tretze anys.

No trobem cap altra notícia de futbol que involucri cap Bastow.

Relació d’actuacions de Frank i Gordon Bastow :

 • 26-12-1899 J.F. Bastow. Combinat FC Barcelona i Català FC contra el team anglès
 • 06-01-1899 Bastow. Combinat FC Barcelona i Català FC contra el team anglès
 • 28-01-1899 Bastow. Partit improvisat entre FC Barcelona i Català FC
 • 02-02-1900 Bastow-Bastoro. Partit FC Barcelona contra Escocès FC
 • 09-03-1900 Bastow. Partit colònia britànica contra oficials vaixell Calliope
 • 23-09-1900 Bastow. Concurs FGE entre FC Barcelona i Català FC
 • 23-12-1900 Franck Bastow –linesman-. Partit entre FC Barcelona i Sociedad Espanola
 • 03-02-1901 Bastow. -àrbitre-
 • 10-02-1901 G. Baslow?. Partit 2n equip FC Barcelona contra combinat 1r i 2n del Català
 • 10-02-1901 Franco Bastow -àrbitre-
 • 25-03-1901 Franck Bastow -àrbitre-

* el nom, sigui inicial o no, i el cognom apareixen com a les cròniques dels diaris

El diumenge 10 de febrer de 1901, el Barça es va enfrontar en la copa Macaya amb Franco-Español. L'alineació del Barça en aquest partit només apareix a Los Deportes del 17 de febrer, els mateixos jugadors que Daniel Carbó inclou en el seu llibre. L'alineació del Franco només la trobem al llibre de Daniel Carbó, què és la mateixa que el partit de tornada (8 abril). El partit va finalitzar amb triomf del Barça per 13 a 0. Respecte als golejadors, apareixen publicats en sis diaris i al llibre de Daniel Carbó. En aquest últim, Los Deportes, La Noticias i la Publicidad, els gols són atorgats a Gamper (9), Parsons (3) i Girvan (1); La Vanguardia atorga els tretze gols a Gamper, i La Veu de Catalunya, a Gamper (9), Parsons (3) i Bastow (1). Si fem cas a la majoria de publicacions, va ser Girvan i no Bastow el golejador, però cal tenir present aquesta dada.

Tennis

A partir de 1904 comencen a aparèixer notícies de tennis i els Bastow. Els dos primers anys es menciona  miss Bastow, germans Bastow o Gordon i G. Bastow. Òbviament, es tractaria d’Alice i Charles Gordon. A partir de 1906 i fins a 1908, només Charles Gordon disputa partits de tennis. Aquell 1908, Fred Bastow, el pare, serà el president del Barcelona Lawn Tennis Club.

Charles Gordon Bastow és el quart dempeus començant per la dreta. Anthony (“Tony”) Frederick Wilding (1883-1915), jugador de tennis neozelandès, el primer de l’esquerra assegut, guanyador de diversos títols de Grand Slam, la Copa Davis i d’una medalla de bronze olímpica. Va morir a la Gran guerra, al front occidental.

Criquet i hoquei

A banda d’aquests esports, un membre de la família Bastow va participar en un partit de criquet el 10 d’abril de 1897 al velòdrom de la Bonanova entre la colònia anglesa i els oficials de l’armada britànica arribats al port de Barcelona. Probablement, es tracta de Frank.

L’any 1907 es funda el Barcelona Hockey Club. Josep Omedes, promotor i capità de l’equip serà l’introductor del nou esport a la ciutat de Barcelona. Gordon Bastow serà un dels fundadors de l’equip.

Final biografia

El fet de no trobar ressenyes a cap diari a partir de 1908, fa suposar que la família va tornar a Anglaterra. La mort de Frederick va ser a Anglaterra, potser havien decidit el retorn liquidant l’empresa prèviament. La família apareix al cens de 1911, vivint novament a Bradford, Clara, la mare, i dos dels seus fills, Alice i Charles Gordon.

Charles Gordon va contraure matrimoni el 12 d’agost de 1913 amb Ada Fortune, i van tenir una filla l’any 1915. Va ser mobilitzat una primera vegada el desembre de 1915, però pel matrimoni i sobretot la filla passa a situació de reserva. El gener de 1918 el van tornar a mobilitzar i va ser adscrit al London Regiment d’infanteria. Després de la instrucció és desembarcat a França, però la infecció pel virus de la grip, a la qual va sobreviure, li va permetre no participar en la guerra.

Deixa un comentari