Els Chown: de l’ensenyament als esports

A principis del segle XX la quasi totalitat de britànics que arribaven a Catalunya passaven a engruixir la plantilla del FC Barcelona. Un d’ells, anomenat Chown, escrit de vegades Shawn o Shown, es va identificar inicialment amb el nom de Percy Richard, i es deia que havia estat professor d’idiomes a la ciutat de Terrassa. Amb la publicació del llibre Gran diccionari de jugadors del Barça (2015) es corregeix el nom pel d’Horace Stanley, que va ser realment el que va estar sota la disciplina del Barça.

La família Chown era originària del comtat de Devon, Anglaterra. El pare dels nostres personatges, Charles Richard (1837-1893) i Adelaide Rosamond Capon (1848-1942), es van casar el 22 de gener de 1873 a la Holy Trinity Brompton de Londres i es van instal·lar al districte londinenc de Wandsworth. Els seus vuit fills van néixer a Londres: Frederick Charles (1873-1898), George Capon (23/10/1874-1962), Percy Richard (14/5/1876-1/1/1928), Harry Ernest (21/4/1878-al voltant de 1950), Horace Stanley (2/1/1880-29/1/1946), Frank (10/7/1881-1957), Mabel (17/3/1883-1948) i Edith (11/12/1886-1970).

Percy, Harry, Horace i Edith van ser els més inquiets de la família. Tots quatre es van dedicar a l’ensenyament i van marxar de Gran Bretanya. Catalunya, França, Espanya i Cuba van ser països on els germans Chown van desenvolupar la tasca docent ensenyant idiomes, principalment anglès.

Berlitz

Des de principi del segle XX trobem Percy i Horace en Barcelona. El primer, juntament amb Alexander Burns, eren els directors generals de les escoles Berlitz a Portugal i Espanya. Horace va ser director de l’escola de Barcelona entre 1900 i 1905. Anys més tard, Edith, la germana petita, també va ser docent a la Berlitz de Barcelona. Possiblement, Percy havia viscut amb anterioritat a França.


Maximilian Delphinius Berlitz (Mühringen –regne de Würtemberg- 14 d’abril de 1852 – Nova York, 6 d’abril de 1921), nascut David Berlizheimer, va ser un lingüista i fundador de les escoles d’idiomes Berlitz. Procedent d’una família de jueus, va quedar orfe als 15 anys. Va haver de començar a treballar com a aprenent d’un ofici, de manera que entre 1866 i 1868 es va formar amb un rellotger a Mergentheim. Quan va ser major d’edat, sense família i sense recursos, va viatjar al port de Bremen on es va embarcar rumb Nova York, on va arribar el 30 de setembre de 1870.

Entre 1870 i 1875 va viure a Westerly (Rhode Island) on va treballar de maquinista. Es va casar amb Lilie Bertha Ehlert. Es va canviar el nom a Maxiliam, escurçant també el seu cognom a Berlitz (el seu pare havia afegit la “t” al cognom). El 1875 comença a treballar de rellotger, treball que va complementar impartint classes de grec, llatí i llengües europees. L’any 1876 emigren a Providence, la capital de l’estat, on adopta el nom de Delphinus. A Providence va començar a treballar de professor de francès i alemany al Bryant & Stratton’s Commecial College.

L’any 1878 funda la seva pròpia escola, la Berlitz School College, on va continuar utilitzant els mètodes tradicionals d’ensenyament de les llengües: gramàtica i traducció.

El «mètode Berlitz» va sorgir després d’una absència per malaltia que va obligar Berlitz a contractar el professor francès Nicholas Joly, qui no parlava gens d’anglès. Per indicacions de Berlitz, Jolly va ensenyar “com va poder” la seva llengua materna i a través de gestos, expressions facials i objectes, fet que va aconseguir una millora considerable en l’aprenentatge dels seus alumnes que, després de sis setmanes, van aconseguir parlar de forma semifluida, amb bona pronuncia i una gramàtica correcta. Quan Berlitz es va adonar que els alumnes de Jolly havien après més en aquest temps que en tot el temps  que havia ensenyat ell, va idear el mètode i el va posar a la pràctica. Durant el primer any va comptar amb més de 200 alumnes. El 1882 funda la segona escola a Boston, per continuar a Nova York (1885), Washington i altres territoris dels EUA, i el salt de l’oceà: Berlín (1888), París i Londres (1889).


Tant Percy com Edith es van casar a Barcelona: el primer amb Marie Louise Majorel, francesa i la segona amb el noruec Tormod Olaf Fjaerem. Percy i Marie Louise van tenir quatre fills, Pierre, Marguerite, Ivonne i André. Edith i Tormod van tenir tres fills, Elsie, Tormod i Ida.

L’any 1905, Percy i Alexander Burns funden l’empresa Orbis SA, empresa orientada inicialment a fabricar mobles d’oficines, aviat va expandir-se obrint mercat a material d’oficines. L’empresa va ser la representant de les màquines d’escriure Continental. Una altra branca en la qual es va especialitzar va ser la fabricació de bicicletes.

A partir de 1912, sembla que Percy es desvincula de la Berlitz, ja que als diaris apareixen anuncis d’una nova acadèmia d’ensenyament d’idiomes que es diu Antignac Chown, que presumiblement la família de Percy regentava.

L’any 1906, Horace Stanley fixa la seva residència a L’Havana (Cuba). Va ser contractat com docent al Candler College. Dos anys després el seu germà Harry amb la seva dona i filla seguia els seus passos. Harry s’havia casat a Londres l’any 1899 amb Edith Violet Stowers i van tenir una única filla, Constance. Horace i Harry van romandre a l’illa durant molts anys.

A principi dels anys 20, Edith, la germana petita de la família queda vídua a Barcelona amb tres fills. Entre 1925 i 1929 també fixen la seva residència a Cuba, on probablement també fa de docent.


El Candler College va ser fundat l’any 1899 per missioners de l’església metodista de Florida. El reverend Warren Akin Candler va promoure l’obra missionera a Cuba, considerant d’especial importància la labor educativa. La primera escola va ser edificada a L’Havana, al carrer Virtudes 10-14. Deu anys després i amb un nou director, la junta de la missió compra uns terrenys a La Ceiba, Marianao. El 1912 es comença la construcció del primer edifici. El gener de 1913 el nou Candler College obria oficialment les seves portes. Les dues escoles van funcionar amb el mateix nom, fins que anys més tard es van independitzar. L’escola de L’Havana es va anomenar Colegio Metodista Central, i l’escola de Marianao va conservar el nom de Candler. L’any 1920 es funda el Colegio Buenavista, ubicat just davant de la Candler College, i era una escola per a dones. L’any 1956 es va fundar la Candler University, que comença a funcionar el 1958 amb les carreres de Filosofia, Pedagogia, Farmàcia i Ciències Comercials. A partir del triomf de la revolució, les escoles van ser nacionalitzades.

Mapa de L’Havana amb la localització inicial de la primera escola i la localització final a La Ceiba
Buenavista College
Vista aèria dels col·legis

El primer de gener de 1928 un greu accident de cotxe trasbalsa la família Chown. Al km 10 de la carretera de Mollet a Badalona, al terme municipal de Sant Fost de Campsentelles, l’automòbil Lincoln, matrícula B25140, conduït per Percy es va precipitar per un terraplè de vuit metres. L’automòbil estava ocupat per set persones, Percy i Marie Louise amb tres dels seus fills, Pierre, Ivonne i Marguerite, la mare de Marie Louise, del mateix nom i un altre fill, Pierre o Renato (els diaris no es posen d’acord). Percy i Pierre van morir durant el trasllat a la farmàcia de Mollet, Ivonne va morir dos dies després. La dona de Percy, Marie Louise va resultar ferida greu, i Marguerite, Marie Louise i Pierre o Renato van sortir il·lesos o ferits lleus. El fill petit del matrimoni, André no acompanyava la família.

La família de Percy va continuar dedicant-se a l’ensenyament d’idiomes. Entre 1929 i 1932 els diaris de Barcelona anuncien ensenyament d’idiomes a l’acadèmia Chown.

Horace va morir el 29 de gener de 1946 a Canterbury. D’en Harry es desconeix la data de la seva mort, però tot fa pensar que va morir a l’Havana al voltant de l’any 1950.  Edith va morir el 1970 a Surrey (Anglaterra).

L’any 1937, André, un dels fills de Percy, que residia a Madrid (gerent de l’empresa Orbis, heretada del seu pare), en plena guerra civil va ser arrestat amb l’acusació d’espia del bàndol facciós. L’acusació es basava en el fet que unes de les seves targetes de visita professional va ser trobada al calaix d’un dels principals funcionaris del Ministeri de la Guerra detingut per un delicte de traïció. Detingut, va ser conduït a València, on va morir en circumstàncies no aclarides a principi de 1938.

Els Chown i els esports

A Barcelona, els membres de la família Chown van practicar diversos esports: ciclisme,  automobilisme, futbol, rem i tenis, són els que ens indiquen els diferents mitjans escrits de la ciutat.

La Federació Gimnàstica Espanyola, coincidint amb la festivitat de la Mercè, va programar un concurs de futbol per al diumenge 29 de setembre de 1901, en què van participar l’Hispània AC, el Català FC, el Club Espanyol de Football i el FC Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona va donar una medalla d’argent. A la plaça d’armes de la Ciutadella es van enfrontar, en primer lloc, l’Hispània contra el Barça, i després el Català contra l’Espanyol. Els partits tenien una durada de 45 minuts i van guanyar el Barça i l’Espanyol, ambdós per 1 a 0.

Va ser el primer partit en què apareix Horaci. El setmanari Los Deportes recollia la notícia: “A las 4 y media de la tarde el referee normbrado por los Clubs “Barcelona” é “Hispania” dió la señal de comienzo del juego entre los mismos …. En la 2.ª parte estuvieron a punto de lograr goal los Sres. Parsons, Chown y Gamper, …. D. H.S. Chown jugó bien como á forward, notándosele quizás la falta de algunos ensayos previos … El team vencedor estaba formado como sigue: V Reig, A. Witty, G. Meyer, S. Riba, P. Viderkerh, M. Valdés, J. Parsons, Chown, J. Gamper, Harris, J. Llobet”.

Amb la temporada 1901-1902 en marxa, el Barça forma tres equips. En el primer i com a suplent es troba H.S. Chown. Per al trofeu “Copa Macaya” el club  l’inscriu com a jugador, encara que no va participar en cap dels vuit partits disputats.

També és anunciat com a acompanyant de l’equip al primer campionat de copa a disputar a Madrid, encara que no participa en cap dels dos partits disputats.

Fins a la temporada 1904-1905 no trobem Chown en cap notícia relacionada amb el futbol. El novembre de 1904, el FC Barcelona fa pública la llista de jugadors dels tres equips que han de disputar “los Concursos de la Asociación”. Chown està inscrit al segon equip. També apareix en la relació de jugadors del mes d’abril de 1905.

Jugadors inscrits al concurs (Desembre 1904)
Jugadors inscrits al concurs (Abril 1905)
Classificació final del concurs de segons bàndols

Per tot això cal suposar que Chown va disputar més partits que els reflectits al llistat, ja que els mitjans escrits no aportaven cap dada dels partits dels segons i tercers equips.

Partits publicats on Chown va jugar

29/09/1901    FC Barcelona – Hispània AC               1-0

08/12/1901    FC Barcelona – Català FC                   4-1*    Dos gols

26/10/1904    FC Barcelona – Català FC                   0-1

06/01/1905    Vilafranca FC – FC Barcelona             0-6 **     Dos gols

*Los Deportes indiquen 5 a 1

** La Veu de Catalunya l’adjudica només un gol

La primavera de 1910 Percy participa a la copa Bertrand de tenis que es juga a les pistes de Lawn-tennis Club Turó.

Els anys 1924 i 1925, Pierre, el fill de Percy participa en algunes carreres de ciclisme, i l’any 1926 es passa a l’automobilisme. Al volant d’un autocicle Armor de 500 cc participa en les dues edicions de la cursa de l’Arrabassada de 1926 i 1927. El record de 1926, 6 minuts i 5 segons a una velocitat mitjana de 48,302 km/hora perdurarà durant alguns anys. També participa en la III carrera “cuesta” de Montserrat del març de 1926 i en algunes competicions a l’autòdrom de Sitges.

Autocicle Sima Violet de 500 cc.

Entre 1922 i 1983 l’actual BP-1417, coneguda com a carretera de l’Arrabassada o Rabassada va viure, de manera discontínua, una cursa de motocicletes i automòbils, organitzada entre 1922 i 1933 per la Penya Rhin, i posteriorment per la Penya Motorista Barcelona i Federació Catalana d’Automobilisme. La prova es disputava entre el maig i l’octubre, i discorria per un tram de vora cinc quilòmetres de la carretera de l’Arrabassada en direcció Sant Cugat.

Inicialment, la cursa admetia quatre tipus de vehicles: motocicletes, sidecars, autocicles i automòbils, dividits cadascun en diferents categories segons la cilindrada i preparació: velomotors, “Turisme”, “Sport”, “Carrera”, etc. Més tard, segons l’evolució tècnica dels diferents tipus de vehicle, se n’hi van anar afegint i eliminant d’altres (escúters, cotxes carrossats, etc.) Els autocicles hi van participar fins que aquesta mena de vehicles va desaparèixer en quedar desfasats (la darrera edició en què n’hi van córrer va ser la de 1933).

Durant més de mig segle es van realitzar 34 edicions.

Mapa de la cursa

El 1930, la filla de Percy, Margarita participa en algunes competicions de rem.


Malauradament, no tenim cap imatge de cap membre de la família, l’únic que ens queda és una sèrie de registres sonors en forma de disc d’en Horace Stanley de les seves lliçons d’anglès: http://bdh.bne.es/bnesearch/CompleteSearch.do?showYearItems=&field=todos&advanced=false&exact=on&textH=&completeText=&text=Chown&pageSize=1&pageSizeAbrv=30&pageNumber=1

Deixa un comentari