El primer Madrid – Barça

Aprofitant que avui es disputa un Madrid-Barça i que faltaran cinquanta-quatre dies per celebrar el 120è aniversari del primer partit entre el Madrid i el Barça, disputat el 13 de maig de 1902, publico aquesta entrada sobre algunes de les dades d’aquell partit.

Cada vegada que es publica un article sobre el primer partit entre el Madrid i el Barça es repeteixen una sèrie de dades, de les quals tinc seriosos dubtes que siguin certs. En l’alineació hi ha dubtes si van jugar Reig i Ossó o Pàmies i Morris, i pel que fa als golejadors, es repeteix que Steinberg va marcar dos gols i Gamper un. Les dades publicades i acceptades són les que Daniel Carbó va escriure a la seva obra “Historial del FC Barcelona” de 1924. No us sembla estrany que Samuel Morris fos l’àrbitre? Un jugador del Barça arbitrant un Madrid-Barça?

Segons crònica publicada el 18 de maig de 1902, els jugadors desplaçats a Madrid van ser, Castellví, Pàmies, S. Morris, Meyer, J. Morris, Gamper, Morris E., Llobet, A. Witty, Terrades, Parsons, Valdés, Steinberg, Albéniz, O. Maier, P. Haas, Montañés i Chown. Ni rastre de Reig ni d’Ossó.

Només he trobat cinc diaris, a banda de la publicació de Daniel Carbó, on es publica l’alineació del partit. El Imparcial i La Época indiquen que van jugar Reig i Ossó  que és el que diu Carbó. Val a dir que la transcripció (errònia) dels noms dels jugadors és la mateixa en els dos diaris, per tant, és possible la mateixa font o la còpia: Arturo Wittz, Bartolomé Terrodes, Hons Gamper, Juan Parrons, Vdo Stimber, Luis de Asso, … A Los Deportes (18-5-1902), La Correspondencia de España i El Heraldo del Sport, indiquen que són Pàmies i Morris.

Ossó escrivia els articles de futbol a Los Deportes amb el sobrenom de “Un Delantero”. Totes les cròniques del desplaçament a Madrid estan signades per “Un Delantero”. A més, l’article de 18 de maig que signa Ossó diu: “Somos gustosos en acusar recibo de los que se nos han entregado estos días, quedando agradecidos á sus respectivas remitentes”, i el del dia 25 de maig: “El regreso de los jugadores barceloneses nos ha permitido aclarar algunas dudas y ampliar detalles no facilitados por telegramas y reseñas”. Per tant, tot fa pensar que Ossó no es va desplaçar a Madrid, però encara que ho hagués fet, és de suposar que sabria si havia jugat o no!!

Respecte als golejadors, només cal que escriviu a un cercador “primer partit Madrid Barça”. Tot el que apareix diu el mateix: Steinberg va marcar dos gols i Gamper un, de penal.

La crònica del Heraldo del Sport de 17 de maig ens diu que Steinberg va marcar el primer gol a la primera part, el Barça va tornar a marcar a la segona, reduint diferències Johnson per al Madrid, i unes mans de Spottorno van ser sancionades amb penal, que va significar el tercer gol del Barça. No s’especifica qui va marcar el segon i tercer gol del Barça. Seguint amb la crònica de Los Deportes de 25 de maig, un dels dubtes resolts va ser conèixer qui va marcar els gols del Barça: Gamper, Meyer i Steinberg.

Per tant, l’alineació del Barça del primer partit contra el Madrid va ser: Lluís Puelles Pàmies, Arthur Witty, George Meyer, Bertomeu Terrades, Josep Llobet, Miquel Valdés, John Parsons, Hans Gamper, Udo Steiberg, Alfonso Albéniz i Morris, i els golejadors, Gamper, Meyer i Steinberg.

I quin dels germans Morris va jugar? Suposo que no va ser Samuel, ja que el seu lloc habitual era defensar la porteria. Podia haver estat Henry o Miguel. Tal com he escrit infinitat de vegades, el tercer dels germans Morris, que en realitat es deia Miguel Samuel, quasi sempre apareixia com J. Morris.

L’any 2014, el besnebot de Miguel, Keith Stait-Gardner, em va desvetllar el secret: al dors d’una fotografia de la família on apareix Miguel, la seva mare Victorina i les seves dues germanes Mary i Adele, van escriure els noms dels quatre. El de Miguel apareix com Johnie. Es desconeix el perquè d’aquest sobrenom.

De totes maneres, em jugo un pèsol que al proper article que es publiqui sobre el primer partit del Madrid – Barça es continuarà escrivint que van jugar Reig i Ossó, i que Steinberg va marcar dos gols.

Un últim apunt sobre aquest partit que mai ha estat publicat. Per a tots aquells que creuen que la política no s’ha de barrejar amb l’esport, llegiu el que ja es feia l’any 1902 …

Deixa un comentari