El primer penal de la lliga. Un dubte raonable

Actualment, després d’un partit de futbol, podem disposar de totes les dades possibles sobre ell: possessió, passades, xuts, ocasions, i un llarg etcètera d’estadístiques. La tecnologia ho permet tot.
Òbviament, fa 92 anys això era impossible. Les cròniques aparegudes als diferents diaris, moltes de les quals estaven esbiaixades i/o equivocades, són les úniques fonts de què disposem per interpretar què havia passat en aquell partit.

De la primera temporada sabem les dades més assequibles, extretes d’aquestes cròniques: gols, camps, entrenadors, jugadors, campió, etc. La resta és mera interpretació.

No cal escriure sobre la dificultat que va comportar poder iniciar un campionat en forma de lliga. Finalment, 10 equips van iniciar la singladura: FC Barcelona, RCD Espanyol i CE Europa per Barcelona, R Sociedad, Athletic Club, R Unión Club i Arenas Club per Euskadi, Ath Madrid i R Madrid per Madrid. L’últim club va sortir d’una competició entre diversos equips, de la qual va sortir guanyador el R Racing Club de Santander. Cinc clubs del nord, dos de Madrid i tres catalans.

La primera jornada d’aquella neòfita lliga es va disputar diumenge 10 de febrer de 1929, a excepció del Racing-Barça que es va disputar dos dies després, ja que el Racing es va assegurar participar en la primera divisió guanyant el Sevilla FC el dissabte 9.
En aquests 5 primers partits, pel que he pogut trobar en les diferents cròniques, no va haver-hi cap penal.
La segona jornada es disputava el diumenge 17 de febrer i segons les cròniques es van xiular tres penals.
Fins ara s’havia dit que el primer penal llançat a la lliga va ser el del partit FC Barcelona contra el Real Madrid a Les Corts.
Després de la revisió de 34 mitjans escrits, es pot dir que existeix un dubte raonable sobre en quin partit es va llançar el primer.
Van haver-hi tres penals: a favor del FC Barcelona contra el R Madrid, a favor de l’Athletic Club contra el RCD Espanyol, i a favor del Real Unión Club contra el Racing Club.

Una dada que no s’ha tingut en compte és l’hora d’inici dels partits:

Real Unión Club – R Racing Club, programat a un quart de quatre a l’Stadium Gal.
Athletic Club – RCD Espanyol, programat l’inici a dos quarts de quatre a San Mamés.
FC Barcelona – R Madrid, programat l’inici a tres quarts de quatre al camp de Les Corts. Aquell dia, el CE Europa va jugar també a Les Corts. S’enfrontava a l’Arenas Club. El públic podia assistir a una doble jornada que començava a les dues de la tarda i finalitzava sobre les sis de la tarda.

Segons les cròniques dels tres partits en els 34 diaris analitzats (tres de Santander, vuit d’Euskadi, deu de Barcelona i tretze de Madrid) he trobat:

Real Unión Club contra Real Racing Club de Santander:

Penal de Santiuste a Alfaro per falta. El llença Bergés per dues vegades. El llançament és repetit per avançament del porter abans del xiulet. Les dues vegades va als pals (pal i travesser) i fora. El porter és Raba.
En cap de les cròniques s’indica l’hora d’inici del partit. El penal és recollit en 11 dels 34 diaris revisats. En vuit diuen que el penal va ser a continuació de l’últim gol del Real Unión (83’), dels quals 7 no indiquen el minut i un diu al minut 85’. Només dos diaris indiquen que va haver-hi un penal i un s’equivoca ja que diu que el penal es va produir entre el segon i tercer gol del Real Unión.

Hora d’inici partit 15.15
Fi primera part 16.00
Inici segona part 16.15
Fi partit 17.00

El penal es va produir a partir del minut 83’, per tant correspondria a partir de les 16.53. Si donem per bo el minut 85’, el penal s’hauria comés a les 16.55.

Athletic Club contra RCD Espanyol

Penal de González a Graciano per falta. El llença a gol Lafuente. El porter Solà s’havia lesionat i ocupava el seu lloc el jugador de camp Trabal.
En cap diari s’indica l’hora d’inici. Vint dels 34 diaris recullen el penal. En onze ocasions no es diu el minut, en quatre ocasions s’indica el minut 75, en 3 ocasions només es pot establir un interval (minuts 70’-85’, 65’-87’ i 55’-87’) i en dues ocasions només tenim un últim minut de referència (> 68’ i > 53’)

Hora d’inici partit 15.30
Fi primera part 16.15
Inici segona part 16.30
Fi partit 17.15

Si donem per bo el minut 75’, el penal s’hauria comés a les 17.00 hores

FC Barcelona contra R Madrid

Penal de Quesada per mans. El va llençar Sagi fora.
Vuit diaris informen sobre l’hora d’inici, dos d’ells a les 16.48, cinc a les 16.00 i un a les 15.30 (hora impossible, ja que l’Europa-Arenas no havia finalitzat). Vint-i-un diaris informen del penal. En tretze no apareix el minut, en sis al minut 55 i en 2 al minut 53.

Hora d’inici partit 15.48 – 16.00
Fi primera part 16.32 – 16.45
Inici segona part 16.48 – 17.00
Fi partit 17.32 – 17.45

El penal va ser comés entre els minuts 53 i 55, per tant l’hora la podem encabir a l’interval 16.56 i 17.10.

Conclusions:

Probablement, el primer penal picat a la lliga va ser a la segona jornada, el diumenge 17 de febrer de 1929, en el partit Real Unión Club contra el Real Racing Club de Santander. I el primer penal convertit va ser en la mateixa jornada i data, del partit disputat entre l’Athletic Club i el RCE Espanyol.

Deixa un comentari