Identificació fotografies del FC Barcelona

El dia 1 de juliol de 2012, el Mundo Deportivo va publicar unes imatges inèdites d’un partit del FC Barcelona de principi del segle XX. Dues de les imatges són escenes del partit i una tercera és del públic vist per darrere. Hem de suposar que les fotografies van ser preses el mateix dia. Al dors de les imatges originals hi diu “football 1901”.

Imatges del Mundo Deportivo de l’1 de juliol de 2012

El text de l’article parla de la identificació del jugador Miquel Valdés i Padró i, en referència al terreny de joc, diu que podria tractar-se del camp de l’hotel Casanovas o el camp de la carretera d’Horta.

Sembla cert que a la primera imatge s’identifica el jugador del FC Barcelona, Miquel Valdés, vestit amb la samarreta blau i granat i pantalons blancs, una de les equipacions dels primers anys del FC Barcelona. Miquel Valdés va jugar al Català, Barça i Hispània. Va abandonar el Barça després de l’affaire amb la Federació Gimnàstica Espanyola.

L’any 1901 Miquel Valdés va disputar 13 partits amb el Barça:

DATACOMPETICIÓTERRENYEQUIPS
20 generCopa MacayaHotel CasanovasFC Barcelona - Hispània AC
27 generCopa MacayaHotel CasanovasFC Barcelona - Societat Espanyola de Football
10 febrerCopa MacayaProp Hotel CasanovasClub Franco-Espanyol de Football - FC Barcelona
24 febreramistósHotel CasanovasFC Barcelona - Club Espanyol de Football
17 marçCopa MacayaVelòdrom TarragonaAfeccionats Unionistes de Football - FC Barcelona
31 marçamistósHotel CasanovasFC Barcelona - Club Espanyol de Football
8 abril Copa MacayaHotel CasanovasFC Barcelona - Club Franco-Espanyol de Football
14 abrilCopa MacayaCarrer MuntanerHispània AC - FC Barcelona
29 setembre Concurs FGEPlaça Armes CiutadellaHispània AC - FC Barcelona
23 novembreamistóscarretera HortaFC Barcelona - Oficials vaixell Calliope
8 desembreamistóscarretera HortaFC Barcelona - Català FC
22 desembreCopa Macayacarretera HortaFC Barcelona - Club espanyol de Football
29 desembreamistósVelòdrom BonanovaCatalà FC - FC Barcelona

Tretze partits en set escenaris!!. En quin d’ells podrien estar fetes aquestes fotografies?

Mapa de Barcelona 1901 (ICC)

Crec que podem descartar la Ciutadella, el velòdrom de la Bonanova i el Velòdrom de Tarragona, per tant només ens quedaria el camp de l’hotel Casanovas i, prop d’ell, el camp del Franco-Espanyol (1), el camp de la carretera d’Horta (2) i el camp del carrer Muntaner (3). A banda del camp del Franco-Espanyol, durant l’any 1901 el Barça va jugar en els dos primers i l’Hispània en el tercer.

Les edificacions al voltant de l’hotel Casanovas i de la masia Can Sabadell (carretera d’Horta) són escases, en canvi a les illes per sobre del camp de l’Hispània, a tocar els carrers Muntaner i Coello, hi havia algunes edificacions.

Utilitzant la lògica, quantes fotografies es feien l’any 1901? Quin partit dels esmentats es voldria inmortalitzar? En el meu cas, voldria que passés a la posteritat el partit de desenllaç de la primera copa Macaya entre l’Hispània i el Barça. És aquest el camp de les fotografies? Sí: mireu en la següent fotografia els edificis del fons i compareu-los amb la tercera imatge anterior.

Camp del carrer Muntaner (el Barça jugava com local) (ACN)

Per tant, podem dir que aquestes tres fotografies corresponen a l’últim partit de la I Copa Macaya disputat entre l’Hispània AC i el FC Barcelona el 14 d’abril de 1901. El resultat, 1 a 1, va fer que l’Hispània es proclamés campió.

Deixa un comentari