El primer triplet de la història

La temporada 1909-1910 va ser una un èxit des del punt de vista esportiu: el primer equip del FC Barcelona va ser imparable en les tres competicions on va participar.

Primer, segon i tercers equips del FC Barcelona (temporada 1909-1910)


Hans Gamper abandonava la presidència del club, essent Otto Gmelin el que el 14 d’octubre de 1909 ocupava el seient de primer mandatari del club. Gamper no abandonava del tot, passava a ser tresorer de l’entitat.

Finals de 1909. Otto Gmelin president, Gamper tresorer. Dret: Gamper, Bru, Morris, Solà, Quirante, Gmelin, Garu Sanz. De genolls: Peris. Aseguts: Forns, C. Wallace, C. Comamala, Macià i A. Comamala

A cavall entre l’anterior temporada i aquesta, es crea la Federación Española de Clubs de Foot-ball, essent Gamper un dels impulsors d’aquesta. El mateix agost el FC Barcelona s’adheria a la nova entitat.
Fins a l’inici del Campionat de Catalunya, el FC Barcelona va disputar 9 partits amistosos, va guanyar 8 amb un balanç de 39 gols a favor i 6 en contra, i en va perdre 1, a Marsella contra l’Stade Helvetique per 5 a 1. En el decurs de la temporada disputaria 10 amistosos més, amb 7 victòries, 1 empat i 2 partits perduts, un d’ells novament amb l’Stade Helvetique, equip finalista del campionat francès de l’USFSA, i l’altre partit i per primera vegada contra un equip professional del Regne Unit, el Cardiff Corinthians.

Partit amistós FC Barcelona – Stade Helvétique (Marseille)

El Campionat de Catalunya comença el novembre de 1909. Es van inscriure 7 equips: FC Barcelona (campió de la passada edició), CD Espanyol, Universitari SC, FC Espanya, Català SC, Star FC i FC Central. El Barça només va jugar 9 partits, ja que en tres ocasions li van cedir els punts sense jugar. El balanç fou 9 victòries, 56 gols a favor i només 3 en contra.

Campionat de Catalunya. FC Barcelona – FC Espanya


Campionat de Catalunya. FC Barcelona – FC Espanya

Realment, l’últim partit disputat pel Barça, va ser anul·lat per la Federació. Posteriorment no es va arribar a jugar, ja que l’equip contrari va cedir els punts.

El penúltim partit (27 de març de 1910) contra el FC Central NO consta en cap dels registres actuals (Mundo Deportivo 31-03-1910). El problema és què no he trobat cap dada més, ni qui va jugar ni qui va fer els gols.

Amistós FC Barcelona – Espanol FC (Madrid): Solà, Bru, Amechazurra, Müller, Peris, Grau, Forns, Janer, C. Comamala, C. Wallace i Macià


Amistós FC Barcelona – Espanol FC (Madrid)

El Barça va participar en la primera edició la Challenge International du Sud de la France, coneguda com a Copa dels Pirineus. Es proclama campió derrotant en la final a la Real Sociedad, després d’haver eliminat en semifinals a l’Olympique de Cette.

Copa Pirineus 1910. Campions: Peris, Grau, C. Comamala, Gamper, Bru, Amechazurra, Rodríguez, A. Comamala, C. Wallace, Janer, Forns i Solà (Realment Aguirreche i Graell jugaren per A. Comamala i Janer)

L’última competició de prestigi guanyada aquell any fou el Campionat d’Espanya va tenir una circumstància especial, es van organitzar dos concursos a l’hora. Un organitzat per la recentment creada Federació Espanyola de Foot-ball, que es va jugar a Madrid, i l’altre organitzat per la Unió Espanyola de Clubs de Foot-ball (organisme creat pel cisma a la Federació) jugat a Donostia.
El Barça va participar en el primer dels campionats. En competició tipus lligueta es va enfrontar al Deportivo de La Corunya i a l’Espanyol de Madrid. Va vèncer els dos partits, proclamant-se campió d’Espanya.

Final Campionat Espanya: Solà, Bru, Amechazurra, A. Comamala, Peris, Grau, Forns, Rodríguez, C. Comamala, C. Wallace, P. Wallace


Orla pel Campionat d’Espanya fet la següent temporada: “Es va colar Pattullo”

Graell i Aguirreche van jugar la Copa Pirineus amb el Barça. Graell era jugador de l’Espanya i Aguirreche de l’Universitari

Falta tota una alineació del partit del Campionat de Catalunya FC Central – FC Barcelona i els jugadors que van marcar els 10 gols
Compto amb els jugadors i golejador de l’últim partit malgrat haver finalitzat 20 minuts abans del temps i posteriorment ser anul·lat

Deixa un comentari