Una agosarada suposició?: Cochran

Entre la primera imatge, del 12 de març de 1893, i la segona d’abril de 1903 van passar deu anys. La primera correspon al primer equip de futbol de Catalunya, sorgit principalment del Barcelona Cricket Club, i que acabaria fundant el Barcelona Football Club, primer club de Catalunya. El segon és l’Athletic Club, guanyador del campionat de copa de 1903.

En les dues imatges hi ha un personatge amb el mateix cognom: Cochran. Potser és el mateix jugador? Jo apostaria que sí.

GEORGE PATERSON COCHRAN

Fill de William Cochran i Elizabeth Paterson, va néixer el 21 d’agost de 1870 a Bathgate, West Lothian, Escòcia. Va ser l’únic baró dels set fills del matrimoni. Pocs anys més tard, la família, suposadament per motius laborals, es va instal·lar a la ciutat de Paisley, Renfrewshire, Escòcia.

Cochran va ser un dels escocesos que van desembarcar a Catalunya a finals del segle XIX, donades les oportunitats que oferia l’enlairament industrial a casa nostra. No hi ha cap registre d’on va treballar, però sí que sabem que de seguida i juntament amb altres britànics va començar a jugar al futbol.

Segons els registres que disposem, el teòric primer partit jugat a casa nostra va ser el 25 de desembre de 1892. Hem de suposar que Cochram ja va participar, encara que no disposem cap ressenya.

Mesos més tard, La Dinastía publicava un article sobre un partit de futbol disputat el 12 de març de 1893. Un tal Cochran, capità de l’equip “blau” s’enfrontava a l’equip “vermell”, el capità del qual era Reeves. El triomf va ser pels “blaus” per 2 a 1.

El 6 de gener de 1906, el setmanari Los Deportes publicava un article, signat per Escardó, que parlava del futbol practicat a finals del segle XIX a Barcelona. Publicava la primera imatge d’aquesta entrada i, fet important, els jugadors d’aquesta coincideixen exactament amb les alineacions de l’article de La Dinastía de 1893, per la qual cosa ja fa alguns anys vaig posa data a la imatge (https://www.ara.cat/esports/inicis-del-futbol-catalunya_1_1815861.html i https://memoriesfutbolcatala.com/2020/12/25/barcelona-cricket-club-els-primers-en-jugar-a-futbol/).

És segur que l’equip i Cochran hi havien i continuaven disputant partits amb assiduïtat, la llàstima és que les ressenyes dels diaris es dedicaven a informar de la disputa d’un determinat partit sense cap dada més.

El dissabte 8 de desembre de 1894, es va disputar un altre dels partits, en aquesta ocasió Reeves és el capità dels “blaus” i Cochran el dels “vermells”. Aquesta vegada el triomf va ser pels “vermells” per 3 a 1. El tercer gol va ser marcat per Cochran.

A finals d’aquest any 1894 o principis de 1895 és quan es funda el Barcelona Football Club, fins al març, trobem a la premsa ressenyes de sis partits. En dues no apareix l’alineació, en les altres tres, sí, i Cochran només apareix en una i amb la pèrdua de la capitania.

Els dies 25 de març i 15 d’abril, es van jugar dos partits entre el Barcelona FC i el Torelló AFC, aquests últims de la colònia tèxtil de Borgonyà, propietat dels germans Coats, originaris de Paisley. Curiosament, Cochran juga amb el Torelló i és el capità en els dos partits. En el primer a Barcelona, marca un gol, i a Torelló va fer un hat trick. Els resultats van ser 8 a 3 pel Barcelona i 5 a 3 pel Torelló.

Barcelona Football Club. imatge del 25 de març de 1895 al velòdrom de la Bonanova

BISCAIA

Joves bilbaïns de classe alta que havien estudiat a Anglaterra i havien practicat el futbol, van fundar l’any 1900 el Bilbao FC. A l’equip s’unirien alguns britànics residents en Biscaia:  Charlton Levick, Walter Evans, William Dyer, George Langford i George Cochran.

En algun moment a finals del segle XIX, Cochran* s’havia traslladat a Biscaia, probablement per motius laborals.

* El cognom apareix escrit quasi sempre com Cockran o Cockram

Amb l’Athletic Club, per alguns, fundat l’any 1898 i per altres, el 1901, aviat va sorgir la rivalitat. Van arribar a disputar cinc partits entre ells al camp de Lamiako, terreny que compartien. Però també eren capaços d’aparcar la rivalitat i jugar plegats. Amb jugadors d’ambdós equips i amb el nom de Biscaia van jugar dos partits contra el Burdigala, i van participar en la copa coronació a Madrid, jugant tres partits.

De tots aquests partits, Cochran va jugar en tres d’ells, tots tres contra l’Athletic. Hi ha autors que diuen que Cochran va jugar en el primer partit disputat entre els dos equips el 10 de novembre de 1901.

El 24 de març de 1903, el Bilbao FC va acordar en la junta general la dissolució del club, passant socis i jugadors a l’Athletic. Cochran va passar a ser jugador de l’Athletic i va romandre el que quedava de temporada i la següent. Només es coneixen dos partits disputats per Cochran, contra el Madrid FC el 8 d’abril de 1903 en el campionat de copa, guanyant per 3 a 2 i del qual es va proclamar campió, i contra el Burdigala el 4 d’abril de 1904, guanyat per 3 a 0.

L’any següent Cochran es va desplaçar amb l’equip per disputar el nou campionat de copa. Havien de jugar contra l’Español de Madrid. La retirada d’aquest, va proclamar novament campió a l’Athletic sense jugar cap partit.

Cochran es va casar amb Josefa Laban, i van tenir un fill l’any 1914, George. El gener de 1929, la família es va desplaçar de Santander a Liverpool amb destí final a Paisley. Malauradament, el 25 d’abril del mateix any, Cochran moria al seu domicili de Paisley. Mare i fill van tornar a Santander el 6 de juliol del mateix any.

Atenció: a internet trobareu a la wikipedia en anglès un article sobre el mateix Cockram. L’enllaç és aquest https://en.wikipedia.org/wiki/George_Cockram i la data de l’última edició és del 8 de febrer de 2023. Coincidències de cerca!!!

Deixa un comentari