Site icon Memòries del futbol català

Gibson: el primer entrenador oficial de la selecció catalana. Ni era escocès, ni es deia Victor

00 (E12) Gibson

Arthur Henry Gibson

Fins la data, poques dades disposàvem de Gibson: el seu nom complet, Victor Raine Gibson, el lloc i any de naixement, Escòcia l’any 1881, i els equips on havia jugat i/o entrenat, havia jugat al Plumstead FC, al CD Espanyol i a l’Olympique de Cette / FC Cette, i havia entrenat a aquest últim, a l’Olympique de Marseille, al FC Sochaux i al FC Hispano Bastienne. Cap dada relativa a la seva biografia.

Andy Mitchell, escocès, ens descobreix qui és realment Gibson (http://www.scottishsporthistory.com/sports-history-news-and-blog/scots-in-opposition-peter-farmer-and-victor-gibson-at-the-french-cup-final-of-1924 i http://www.scottishsporthistory.com/sports-history-news-and-blog/revealed-the-true-identity-of-victor-gibson)

Arthur Henry Gibson, anglès, neix a Woolwich el 18 de juliol de 1888, sisè fill i únic baró del matrimoni William i Fanny. Batejat a la Holy Trinity de Woolwich el 7 d’octubre del mateix any. Res sabem dels primers anys de Gibson. Entre 1908 i 1910 ja apareix a diversos diaris de Kent, sent jugador del Plumstead FC.

Gibson a Catalunya

El maig de 1911, el Plumstead FC realitza una gira per França i Catalunya. A Barcelona disputa tres partits contra el CD Espanyol. Tres jugadors del Plumstead fitxen per l’Espanyol: Gibson, Hodge i Allack (https://memoriesfutbolcatala.com/2018/05/20/els-germans-allack-una-nova-descoberta-britanics-a-catalunya-1/).
Amb l’Espanyol va ser campió de Catalunya la temporada 1911-1912, eliminat pel FC Barcelona a la Copa Pirineus i va renunciar participar en el Campionat d’Espanya.

FC Plumstead, maig de 1911 – Gibson, quart dempeus de dreta a esquerra

CD Espanyol, març de 1912 – Gibson és al mig dels jugadors

Partit de selecció

A finals de gener de 1912, Gibson havia estat anomenat entrenador de la selecció catalana. Probablement Gibson va ser el primer entrenador oficial de la nostra selecció. El 20 de febrer de 1912 s’enfrontava a la selecció francesa de l’USFSA a l’estadi de Colombes (París). El resultat va ser desastrós, 7 a 0.

Selecció catalana, febrer de 1912 – Gibson, segon per la dreta

Gibson a França

El juliol de 1912, Allack i Gibson són acomiadats de l’Espanyol per diferents actes d’indisciplina. Gibson marxa a Cette on roman 12 anys essent jugador i entrenador. Posteriorment serà entrenador de l’Olympique de Marseille, del FC Sochaux-Montbéliard i del FC Hispano-Bastienne. Potser també va ser entrenador del SO Montpellier i del Gallia Club de Grasse.
A França aconseguirà un bon palmarès: sots campió de la Copa de França de 1923 i 1924 amb el FC Cette (el primer com entrenador, la segona com jugador i entrenador), campió de la mateixa els anys 1926 i 1927 amb l’Olympique de Marseille i campió de la Copa Peugeot de 1931 amb el Sochaux.


Olympique de Cette (1914) – Gibson, tercer per l’esquerra


Gibson, jugador del FC Cette


FC Cette, equip finalista Copa de França de 1923 – Gibson entrenador


FC Cette, equip finalista Copa de França de 1924 – Gibson entrenador i jugador, primer, dempeus a la dreta


Olympique de Marseille, guanyador de la Copa de França de 1926 – Gibson entrenador, segon dempeus per l’esquerra


FC Sochaux-Montbéliard, guanyador de la Copa Peugeot de 1931 – Gibson primer dempeus per l’esquerra

Biografia

L’agost de 1910 es casa amb Margaret Edith Gillard i l’any següent tenen una filla Raine Gillard Gibson, que malauradament mort el 1912. La seva dona mai va voler acompanyar a Arthur, es va quedar al Regne Unit. El 1938 Arthur i Margaret es divorcien. Un any després es tornava a casar amb una dona francesa, Juliette Muller a la ciutat de Ruislip on va morir el 8 d’abril de 1958.

Notícia del divorci de Gibson – Uxbridge Gazette, 24 de juny de 1938

 

Exit mobile version